Domates Belarus’a, kiraz Almanya’ya

Yaş meyve sebze ihracatında uçak krizinin ardından Putin’in yaptırımları nedeniyle Rusya’ya ihracat bıçak gibi kesilirken, zirveye Irak oturdu. Domates üreticisi ve ihracatçısı Belarus’ta nefes aldı.

Domates Belarus’a, kiraz Almanya’ya

Türkiye’den yılın ilk yarısında 1 milyon 536 bin ton sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirildi. Domates ihracatında ilk sırada Belarus yer aldı, en çok kiraz Almanya’ya satıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerine göre, yılın ilk 6 ayında 873 milyon dolar değerinde yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştirildi. Bu dönemde 310 milyon dolarlık (584 bin ton) narenciye, 291 milyon dolarlık (613 bin ton) taze sebze, 272 milyon dolarlık (339 bin ton) taze meyve ihracatı yapıldı. Böylece yılın ilk yarısında gerçekleştirilen sebze ve meyve ihracatı toplam 1 milyon 536 bin tona ulaştı.

EN ÇOK SATILAN ÜRÜNLER

Yılın ilk yarısında yaş meyve ve sebzeler arasında en çok ihraç edilen ürün 157 milyon dolarla (315 bin ton) domates oldu. Domatesi 138 milyon dolarla (51 bin ton) kiraz-vişne, 120 milyon dolarla (160 bin ton) limon, 81 milyon dolarla (185 bin ton) portakal, 59 milyon dolarla (67 bin ton) biber, 55 milyon dolarla (116 bin ton) mandarin, 54 milyon dolarla (124 bin ton) greyfurt, 39 milyon dolarla (75 bin ton) nar, 24 milyon dolarla (42 bin ton) kabak, 18 milyon dolarla (33 bin ton) şeftali takip etti.

IRAK İLK SIRADA YER ALDI

Söz konusu dönemde Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında 155 milyon dolarlık (419 bin ton) ihracatla Irak ilk sırayı alırken, bunu 110 milyon dolarla Almanya, 92 milyon dolarla Rusya, 70 milyon dolarla Romanya, 52 milyon dolarla Ukrayna, 48 milyon dolarla Belarus, 41 milyon dolarla Suudi Arabistan, 40 milyon dolarla Gürcistan, 26 milyon dolarla Bulgaristan ve Hollanda izledi. Geçen yıl listenin ilk sırasında 451 milyon dolarla Rusya yer alıyordu. Bu yılın ocak-haziran döneminde Türkiye’nin en çok satışını yaptığı ürün olan domatesi en fazla Belarus tercih etti. Bu ülke yılın ilk yarısında 30 milyon dolarlık Türk domatesi ithal etti. Türk kirazına ve sivri biberine en çok Almanya para harcarken, kırmızı biberini, hıyarını ve çileğini en çok Rumenler yedi. Türkiye’nin siyah çayını en çok ithal eden ülke ise Belçika oldu.

ÜRETİCİLERİN RUSYA UMUDU

Tokat’ta yılda ürettikleri yaklaşık 500 bin ton domatesin yüzde 70’ini Rusya’ya ihraç eden üreticiler, Türkiye-Rusya arasında yaşanan normalleşme sürecinden memnun. Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, domateste 2016 yılının hasat döneminin bugünlerde başladığını söyledi. Geçen yıllarda ürettikleri domatesin yüzde 70’ini Rusya’nın aldığını hatırlatan Dökülen, ”Türkiye ile Rusya arasında yaşanan sorunların ardından ihracat durmuştu. Şimdi ilişkiler yeniden normalleşmeye başladı. Çiftçilerimizin mahsulünün Rusya tarafından yeniden talep görüp, faydalı olacağını düşünüyorum. İlişkilerin normalleşmesinden umutluyum. Ruslar bizden aldığı domatesin bir kısmını başka ülkelere gönderiyordu. Domatesi bizden aldığı fiyata başka bir yerden alması mümkün değil” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X