Domates, soğan ve patates üreticisine hastalık uyarısı

Bursa Tarım İl Müdürlüğü, domates, soğan ve patates üreticisine mildiyö hastalığına karşı ilaçlama uyarısı yaptı.

Domates, soğan ve patates üreticisine hastalık uyarısı

Bursa Tarım İl Müdürlüğü’nde yapılan açıklamada, sebze ekim alanlarında mildiyö hastalığı ve phytophthora infestans mücadelesi için sebze üreticilerinin ilaçlama yapması gerekildiği ifade edilerek, “Hastalığın sebze alanlarında yayılması, 19-22 derece sıcaklık ve orantılı nemin yüzde 80’nin üstünde olduğu, yağışlı dönemlerden sonra artış göstermektedir. Hastalık gövde veya yapraklarda başlar. Daha sonra şiddeti ilerledikçe meyve dahil tüm organlara yayılır. Hastalık meyvelerin ticari değerini düşürür ve ilerleyen aşamada meyvelerde yüzde 100’e varan oranlarda zarar verebilir. Başta domates, soğan ve patates olmak üzere hastalık patlıcangiller, solanaceae familyasındaki tüm kültür bitkilerinde etkili olmaktadır” denildi.

Mildiyö hastalığının yaprakların altında görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Bu nedenle yaprak alt yüzeyinde ve bitkinin tamamında teknik talimatta tavsiye edilen ilaçlar ile ilaçlaması yapılmalıdır. Ardından 24 saat içinde ilacı yıkayacak yağış olması halinde ilaçlama tekrarlanmalıdır. İlaçlama hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak tekrar edilmelidir. Bölgemizde domates, soğan ve patates ekiminin yoğun yapıldığı üretim alanlarında Karacabey, MustafaKemalpaşa, İnegöl, Yenişehir ve Mudanya ilçelerinde mildiyö hastalığının başlangıç döneminde ve yoğun yağışların etkisiyle de yer yer ileri dönemde seyrettiği gözlenmiştir. Sebze ekim alanlarında mildiyö hastalığı, phytophthora infestans mücadelesi için sebze üreticilerinin ilaçlama yapması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X