Domates üreticisinin zararı 50 milyon lira

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, önceki gün iki saat süren ve metre kareye 55 kilogram düşen aşırı yağışın domateste 50 milyon liralık zarara yol açtığını bildirdi.

Domates üreticisinin zararı 50 milyon lira
AYDIN FİDAN
 
Yağışların Karacabeyli çiftçiyi perişan ettiğini belirten Nuri Karaca, bu yıl 85 bin dekar alanda ekimi yapılan domates ekiminde 55 bin dekarının hasadının tamamlanabildiğini dile getirdi.
 
Piyasa değeri yaklaşık 50 milyon TL olan 30 bin dekardaki yaklaşık 170 bin ton yetişmiş domatesin çürümeye terk edildiğini belirten Nuri Karaca, bazı köylerde yağan dolu nedeniyle tüm ürünlere yüzde 100 oranında zarar verdiğini bildirdi.
 
“BİRŞEYLER YAPILMALI”
 
Domates tarımının sürdürülebilir olmaktan çıkmaması için bir şeyler yapılması gerektiğini vurgulayan Karaca, ilk aşamada tespitler yapılıp Ziraat Bankası, Tarım-Kredi gibi tarımsal kurumlara olan çiftçi borçlarının en az 5 yıl faizsiz ertelenmesi, çiftçinin sulama birliklerine, UEDAŞ’a, Pankobirliğe olan borçlarının devlet tarafından sübvanse edilerek taksitlendirilmesi gerektiğini söyledi.
 
YETKİLİLERE SESLENDİ
 
Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, “Tarımsal sigorta yağış riskini kabul etmemektedir. Bütün ürünlerde yağış ve hastalık riskinin sigorta kapsamına alınması sağlanmalıdır. İlçemizde tam bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Tüm yetkilileri ve siyasileri çare bulmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
 
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu beraberinde İlçe Tarım Müdürü Çağdaş Çeki ile birlikte ova köylerinde çiftçileri ziyaret ederek bilgi aldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X