Domatesi Noel kurtardı

Rusya’nın ambargosu sonrası yaş sebze ve meyve ihracatının düşüşe geçeceği beklentisi kısa vadede boş çıktı. Christmas nedeniyle Avrupa ülkelerinin stok yapması, Türkiye’de domatesin elde kalmasını önledi.

Domatesi Noel kurtardı

Örtüaltı tarımın başkenti Antalya’da, sebze ve meyve fiyatlarının birkaç gün içinde yükselişe geçmesi, şaşkınlıkla karşılandı. Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından yaş sebze ve meyve ihracatının duracağı yönündeki beklenti, kısa vadede boşa çıktı. Pazarda daha ucuza ürün alacağını düşünen tüketici, beklediğini bulamadı.

 

Kısa vadede fiyat düşüşünü engelleyen en önemli unsur ise Hıristiyanların dini bayramı Christmas oldu. Bayram tatili nedeniyle stok yapma ihtiyacı hisseden Avrupa’daki ülkeler, normalden birkaç kat fazla domates alımı yaptı. İhracat yapan bazı firmalar sevkiyat için TIR bulmakta zorlandı.

 

Birkaç gün sürecek ihracat yoğunluğunun semt pazarlarına fiyat artışı olarak yansıyacağını belirten yetkililer, yılbaşından itibaren fiyatların normale döneceğini açıkladı. Rusya’ya domatesin direkt ulaşmasa da dolaylı yoldan giriş yapacağı görüşündeki bazı üreticiler ise ihracatın süreceği, ancak sancılı bir dönem yaşanacağını söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X