Domuz gribi yayılıyor

Domuz gribine son 3 günde 7 ilde daha rastlandı. Sağlık Bakanı, 12 ölümde H1N1 virüsü tespit edildiğini, ancak domuz gribinden ölüm sayısının 2 olduğunu açıkladı.

Domuz gribi yayılıyor

Türkiye’de domuz gribi teşhisi ve şüphesi ile hastaneye yatırılan kişilerin ve ölümlerin sayısı artıyor.

Virüs, son 3 günde 7 ilde daha tespit edildi. Türk Toraks Derneği, bu hastalığın şu an Türkiye’de en çok görülen grip virüsü olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, 12 ölümde H1N1 virüsü tespit edildiğini açıkladı. Afyonkarahisar’da konuyla ilgili sorular üzerine Müezzinoğlu, kamuoyunda “domuz gribi” olarak bilenen H1N1’den dolayı ölen hasta sayısının 12 değil, 2 olduğunu vurgularken, bu konuda kamuoyunda yanlış bir algının olduğunu söyledi. 

PANİK YAPMAYIN

Bakan Müezzioğlu, şunları kaydetti: “Panik yapmayın cümlesini tekrar söylüyorum, şu an itibari ile sadece domuz gribi teşhisi ile ölen vaka sayımız iki. Vefat edenlerden, böbrek yetmezliği, kardiyolojik hastalıklar gibi 65 yaşın üzerinde olup da ilave hastalıkların da olduğu ve H1N1 teşhisi koyduğumuz vaka sayısı 12’dir. Dolayısı ile vefat edenlerin hepsini H1N1’den vefat etmiş gibi kamuoyuna deklare etmek ve paniğe sebep olmak doğru değil. Neticede 83 yaşındaki bir annemizin, zaten böbrek ve solunum sistemi ile ilgili sorunları var. Bu arada bir glibal enfeksiyon bu H1N1 de olabilir, başka bir bakteriyel enfeksiyon da olabilir. Dolayısı ile hadiseyi kamuoyunun bu şekilde değerlendirmesi gerekir.

BUNLARA DİKKAT!

Ama biz viral enfeksiyonlar, glibal enfeksiyonlar anlamında kamoyunun özellikle çocuklar adına annelerin, babaların hijyen açısından tedbir almalarını, sağlıklı beslenmelerini, sulu gıdalar almalarını tavsiye ediyoruz bütün vatandaşlarımıza. El ve ağız sağlığımıza ne kadar dikkat edersek direncimizi düşürecek şeylerden ne kadar uzak durursak, bir de sağlıklı beslenme ve ortamın temiz havasına ne kadar dikkat edersek, inanıyorum ki viral enfeksiyon salgınlarının etkilerinden o kadar az etkileneceğiz.’

İLAÇ SIKINTISI YOK

Hastalığa karşı önlem olarak kullanılan grip aşılarının ecza depolarında ve hastanelerde olmadığı yönündeki bir soru üzerine Bakan Müezzinoğlu, “Şu anda grip aşısı ile en ufak bir sıkıntımız söz konusu değil. Sağlık Bakanlığı olarak bu konuda Devlet Hastanelerine ve Toplum Sağlığı Merkezlerine dağıtılması gereken ilaçları dağıttık. İlaç bulunmuyor diye bir şey bugün söz konusu değil’ dedi.

BURSA’DA RASTLANMADI

İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa’da şu ana kadar domuz gribi vakasına rastlanmadığını belirterek, normal gripte ise mevsimsel artış olduğunu söyledi. Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın da kendilerine ulaşan domuz gribi vakası olmadığını bildirdi.

20 MİLYON KİŞİ RİSK GURUBUNDA

 

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, en yüksek oranda H1N1 virüsü ile karşı karşıya olunduğunu açıkladı. Yalçın, ‘Ülkemizde yaklaşık 20 milyon kişi risk grubunda. Ancak şu ana kadar bu gruptakilerin yüzde 10’u H1N1 gribine karşı aşı oldu’ dedi.

Prof. Yalçın, bugün görülen H1N1’in 2009 yılında ‘domuz gribi’ olarak tabir edilen virüs olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

‘Gribin değişik komplikasyonları var. Kendisi değil de, daha sonra oluşan primer ya da sekonder zatürree çok tehlikeli. Gebelerde ölü doğumlar, düşükler ya da nadir kalp kapağını tutabilen rahatsızlıklar olabiliyor. Dolayısıyla ya da multiple (çoklu organ yetmezlikleri) özellikle ümminsüpresif hastalar (bağışıklık sisteminin bozulması) veya altta yatan kanser hastalığı, başka bir kronik metabolik hastalığı olan bireylerde hastalık daha ağır seyredebiliyor. Kronik karaciğer, akciğer hastaları ya da kronik böbrek hastalığı olan bireylerin mutlaka düzenli aşı yaptırmasını öneriyoruz.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X