Dört çeker rekor

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, ”Seçim neticelerinin güven endeksine olumlu yansıması, otomobilde yeni projelerin devreye girmesi ve sektörel temponun artmasıyla üretim, ihracat, pazar ve istihdamda 2015 rekorlar yılı ol

Dört çeker rekor

Kudret Önen, OSD tarafından hazırlanan ‘2015 Ocak-Ekim Dönemi Değerlendirme Raporu’na yönelik düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Otomotiv sektörünün 2015 yılının ilk 10 ayında gösterdiği performansın değerlendirildiği raporla ilgili açıklamalarda bulunan Önen, 2015’te iç pazarın 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 33,4 ve ihracatın adet bazında yüzde 11,7 artış kaydettiğini söyledi.

1 MİLYON 350 BİN ARAÇ

Önen, iç pazarda hızlı büyümenin eylül ve ekimde seçimler nedeniyle yavaşlasa da, yeni ürünler, yeni yatırımlar ve Avrupa pazarının toparlanmasının otomotiv sanayisinin kararlı büyümesine destek olduğuna dikkati çekerek 2015 yılındaki dış satım artışına paralel olarak üretimin 1 milyon 350 bin adedin üzerine çıkmasının beklendiğini, bu rakamın 2011’deki 1 milyon 190 bin adetlik rekorun yaklaşık 150 bin adet üzerinde olduğunu hatırlattı. OSD Başkanı Önen, artan ihracat adetlerine rağmen, Euro/dolar paritesi sebebiyle ihracat rakamlarında dolar bazlı göreceli gerilemeye karşın Euro bazlı artış görülmekte olduğunu belirtti.

EN KATMA DEĞERLİ SEKTÖR

”2014 ve 2015 döneminde yatırımlarla sanayimizin üretim kapasitesi 1 milyon 750 bin adede ulaştı, üretim ve ihracatta ciddi artışlar gerçekleşmeye başladı. 2015 yılı üretim, ihracat, pazar ve istihdam açısından rekorların gerçekleşeceği yıl olacak” diyen Önen, üretimde yeni bir rekor anlamına gelen 1 milyon 350 bin adede karşılık ihracatta 970 bin adetle rekor bir yıl beklediklerine dikkati çekti. Türk otomotiv sanayisinin tüm sanayi kolları içerisinde en katma değerli sektör olduğunu dile getiren Önen, ”Sanayimiz artık 50 bin kişi ana sanayide olmak üzere değer zinciri içerisinde yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağlıyor” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI MALİYETİ YÜKSELTECEK

-Otomotiv sanayisi, 2004’ten bu yana, 2011 yılı hariç, her yıl dış ticaret fazlası verdi.

-Asgari ücretin artırılması otomotiv sanayisini dolaylı etkileyecek ve maliyetleri artıracak.

-Toplam üretim, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,2 arttı ve 1 milyon 107 bin adede ulaştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X