Dört firma arasında gizli sözleşme çıktı

Ermenek`te dört firma arasında gizli bir sözleşme imzalandığının ortaya çıktığını belirten Bakan Çelik, bu durumun işçilerden gelecek şikayetleri engellediğini söyledi.

Dört firma arasında gizli sözleşme çıktı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, son maden kazası ve çalışma hayatı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2015 yılı bütçesi sunumunda soruları yanıtlayan Çelik, kazanın meydana geldiği madende üretim zorlaması olduğunu belirterek, ”2017’de üretilecek kömürü 2014’te üretmişler. Üretim zorlaması riski arttırıyor. Kaza olduğu zaman medya üstünde duruyor ama kazadan sonra da bu duyarlılığın sürmesi lazım. Bakın ekim ayında bir denetim yaptık, 2 bin 79 şantiyeden bin 610’unu durdurduk. Yüzde 80’leri aşan bir durdurma, duyarsızlığı gösteren bir durum” dedi.
 
MALİYETİ DAHA AĞIR
 
Milletvekili arkadaşlarının, ‘taşeronlaşmanın devlete maliyetinin daha çok olduğuna’ yönelik açıklamalarına aynen katıldığını ifade eden Bakan Çelik, kamuda şu anda 761 bin taşeron olduğuna dikkat çekti. ”Buna karşılık geçmişte 400 bin kamu çalışanıyla işler yapılırken, şu anda bu rakam 200 bine inmiş. Bu alanı (taşeronluğu) disipline eden bir düzenlemeyi getirmemiz gerekiyor” diyen Çelik, sözü maden kazasının yaşandığı Ermenek’e getirdi. Çelik, Ermenek’te işçilerden yoğun bir şikayet olmadığının görüldüğünü dile getirerek, ”Nedenine bakınca dört firma arasında gizli bir sözleşme olduğunu tespit ettik. İşçiler bize 42 maddelik bir şikayet listesi verdi, biri de bu gizli sözleşmeler oldu” ifadelerini kullandı.
 
‘KIDEM’i ÇÖZMELİYİZ
 
Kıdem tazminatıyla ilgili olarak emekten yana olduğumu açıkça ifade ettiğini dile getiren Çelik, ”Sendikalarla görüşmelerim devam ediyor. Bu dönem içinde bu konunun çıkmasının çok hayati olduğuna inanıyorum. Aksi takdirde yüzde 90 civarındaki işçilerin bunu alamadığını göreceğiz. Bunu hiçbir hak kaybına yer vermeden çözmeliyiz” diye konuştu.
 
 
SURİYELİLER AÇIK İŞLERDE BELLİ İLLERDE ÇALIŞACAKLAR
 
Suriye’den gelenler için Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç olduğunun altını çizen Bakan Çelik, şöyle devam etti: ”Mesela açık işlerde o işletmedeki çalışanların yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde çalışabilirler. Açık işlerde ve belli illerde çalışacaklar. Farklı bir asgari ücret gibi uygulama ise kesinlikle söz konusu olmayacak.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X