Döviz borcu için ‘risk takip’ modeli

İlk aşamada 2 bin firmaya dair detaylı veri toplanacağına belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, ”Böylelikle firmalarımızın hem stok döviz pozisyonu ve hem de kısa vadeli döviz nakit akışını izleyebilecek durumda olacağız” dedi.

Döviz borcu için ‘risk takip’ modeli

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, reel sektörün kısa vadeli yabancı para pozisyonunun oldukça dengeli olduğunu, ancak kur riskine yönelik daha sağlıklı bir gözetim imkanının oluşturulması için Merkez Bankasınca bir ‘sistemik risk veri takip modeli’nin oluşturulacağını bildirdi. İlk aşamada toplam yabancı para borcun yüzde 83’üne sahip olan 2 bin firmaya dair detaylı veri toplanacağına işaret eden Şimşek, ”Böylelikle firmalarımızın hem stok döviz pozisyonu ve hem de kısa vadeli döviz nakit akışını izleyebilecek durumda olacağız. Oluşturulan veri seti aracılığıyla firmalarımızın doğal ve finansal korunmalarına dair bilgiler de toplanacak” dedi.

ÇALIŞMALAR SON AŞAMADA

Verilerin içeriği ve süreç hususunda çalışmaların sonuçlanma aşamasına geldiğini ifade eden Şimşek, bu modele başkanlığını yaptığı Finansal İstikrar Komitesinde son halinin verileceğini kaydetti. Şimşek, ”Veri aşaması tamamlandıktan sonra firmalarımızdan gelen bilgileri analiz ederek gerekirse teşvik ve makro ihtiyati düzenleme aşamasına geçmeyi planlıyoruz. Amacımız firmalarımızın riskini daha etkin bir şekilde yönetmesine katkıda bulunmak, firmalarımızı basiretli borçlanma ve etkin risk yönetimine teşvik etmek, bu alanda ilgili paydaşlarda farkındalık oluşturarak sağlıklı ve uzun soluklu bir çerçeve tesis etmek” değerlendirmesinde bulundu.

FİNANSAL İSTİKRAR İÇİN ÖNEMLİ

Firmaların döviz gelirleri ile döviz borçları arasındaki bağın gözetilmesi, risklerin yönetilmesi için finansal araçların kullanımının finansal istikrar açısından da önem taşıdığına dikkati çeken Şimşek, makro ihtiyati düzenlemenin çerçevesinin bu amaçları hedefleyen ve kademeli bir uyum sürecine dayanan bir yapıda olacağını aktardı. Şimşek, yabancı para borcun nispeten daha düşük kısmına sahip yaklaşık 23 bin firmanın dövizle borçlanmasının da yapısal bir perspektiften ele alınacağını sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X