Döviz büroları mercek altında

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz bürolarının daha sıkı denetim altına alacak yeni bir düzenleme yapacaklarını açıkladı.

Döviz büroları mercek altında

Şimşek, halihazırda döviz bürolarının kuruluş, şube açma, faaliyet, yükümlülük ve denetimlerine dair usul ve esasların ‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a ilişkin tebliğ ile düzenlendiğini hatırlattı. Hazine Müsteşarlığınca yapılan değerlendirmelerde ve araştırmalarda mevcut sistemde döviz bürolarının işlemlerinin etkin olarak izlenemediği ve bu işlemlere ilişkin istatistiki verilerin bulunmadığının tespit edildiğini belirten Şimşek, söz konusu tebliğin döviz alım satımına ilişkin yeni araçların kullanımına yönelik olarak piyasadan gelen talepleri yeterince karşılamadığının görüldüğünü vurguladı.

İKİ GRUBA AYRILACAK

Kayıtlılığın artırılması ve daha hesap verilebilir yapı oluşturulması amacıyla döviz bürolarına yönelik yeni bir düzenleme yapacaklarını ifade eden Şimşek, ”Döviz bürolarının daha kurumsal bir yapıya dönüştürülmesi gerektiği ve faaliyet konuları ile sermaye büyüklüklerine göre birbirinden ayrıştırılması ihtiyacından hareketle Hazine Müsteşarlığınca yeni tebliğ çalışmaları başlatıldı. Buna göre döviz bürolarını A ve B grupları olmak üzere iki gruba ayıracağız. A grubu döviz büroları, B grubunun yapabildiği işlemlerin yanı sıra banka transferi yoluyla yabancı para alım satım işlemi, elektronik para kuruluşu ve ödeme kuruluşlarının acenteliği faaliyeti de yapabilecek. Ayrıca işlemlerini ATM, internet ve kredi kartı hariç banka kartı aracılığıyla gerçekleştirebilecek” dedi. Şimşek, böylece finansal teknolojilerin kullanımının da yaygınlaştırılacağını söyledi.

YÜKÜMLÜLÜKLERİ ARTIYOR

Şimşek, tüm yetkili müesseselerin sermaye yapılarının güçlendirileceğine, faaliyet alanlarının genişletileceğine işaret ederek, döviz bürolarının yükümlülüklerinin de artırılacağını dile getirdi. Bu kapsamda, iki grup döviz büroları için farklı ve mevcut düzenlemelerde yer alandan daha yüksek miktarlarda sermaye yükümlülüğü getirileceğini kaydeden Şimşek, ‘Özellikle A grubunun yapabildiği yeni işlemler açısından bu grupta yer alan şirketler daha kurumsal bir yapıya dönüştürülecek. Söz konusu şirketlere, müşteri tanıma kuralı, çerçeve sözleşme veya tek seferlik alım satım sözleşmesi imzalama yükümlülüğü gibi yeni yükümlülükler getirilecek ve transfer emirlerinin nasıl verileceği ayrıntılı olarak düzenlenecek” diye konuştu. Mehmet Şimşek, söz konusu değişikliklerle döviz bürolarının daha etkin denetleneceğini, şeffaflıklarının, mali alt yapı ve güvenilirliklerinin artırılacağının altını çizdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X