‘Dövizdeki bu dalgalanma sorun yaratmaz’

Dövizdeki mevcut dalgalanmaların Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde olağan olduğunu belirten Hüseyin Özdilek, ”Bu küçük dalgalanmaların büyük sorun yaratacağını zannetmiyorum. Büyük dalgalanma da beklemiyoruz” dedi.

‘Dövizdeki bu dalgalanma sorun yaratmaz’

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, ABD’nin yeni Başkanı Donalp Trump ve piyasalardaki dalgalanma ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Özdilek, önceki akşam Almira Hotel’de Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) tarafından düzenlenen sinerji toplantısının konuğu oldu. Buradaki konuşmasında iş adamlarına kendi başarı öyküsünü anlatan ve tavsiyelerde bulunan Özdilek, ayrıca gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Sonraki nesillere daha iyi bir Türkiye bırakma mecburiyeti olduğunu ifade eden Özdilek, kurum kültürünü oluştururken vefadan ödün verilmemesi gerektiğini kaydetti. Bu işleri yaparken amacın çok para kazanmak olmadığını vurgulayan Özdilek, ”Amaç, rekabet piyasası içerisinde rakipleri iyi inceleyerek rakipten daha farklı ve nitelikli iş yapabilmek. Piyasalarda şirketleri iyi inceleyerek ona göre alt yapınızı oluşturmalı ve hedeflerinizi ona göre hedef belirlemelisiniz” dedi.

İŞİNİ SEVEREK YAPMAK ÖNEMLİ

Hüseyin Özdilek, rekabet ortamında başarıyı yakalamanın öncelikli koşullarından birisin de insan kaynağı olduğunu söyledi. Başarılı olmayan bir kişiyi kesinlikle işte tutmadıklarını belirten Özdilek, en önemli şeyin kendine güven ve işini severek yapmak olduğunu kaydetti. Özdilek, ”Rakiplerle mücade ederken insan kaynağı ve bu insan kaynağının aidiyet duygusu önemli. Hatta insan kaynağı sermayeden daha önemli. Çalışma hayatınızda ne olursa olsun hırsınız mantığınızın önüne geçmemeli ve yaptığınız işleri mantığa uygun bir şekilde yapmalısınız” diye konuştu.

TRUMP’IN DÜNYAYA DAHA POZİTİF BAKACAĞINA İNANIYORUM

2016’nın sıkıntılı bir yıl olduğuna dikkat çeken Özdilek, ciro hedeflerini yüksek tuttuklarını ve bunda yüzde 5-7 civarı bir sapma olacağını anlattı. Özdilek, ”Enflasyonun üzerinde bir rakam koymuşuz ciro hedefine. Ona rağmen şuanda yine memnunuz” dedi. ABD başkanlık seçimleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Özdilek, Amerika’da bulunduğu sırada Amerikalılara ‘Bu iki adayı nasıl görüyorsunuz’ diye sorduğunu ve onlardan ‘Daha iyi iki aday olabilirdi’ şeklinde cevap aldığını kaydetti. Özdilek şöyle devam etti: 

”Tabi o ülke onların ülkesi, dünya da bizim dünyamız. ABD dünyanın en gelişmiş ve Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) yüzde 30’a yakın olan bir ülke. Dünyada söz sahibi. Trump, iş adamlığı geçmişi ve hayat tecrübesi olan bir isim. İnsanlarla iyi ilişkiler kurmasa iş adamı olamaz zaten. Dolayısıyla vizyonu ve misyonuyla da bütün dünyaya daha pozitif olarak bakacağına inanıyorum. Bir düşünürün söylediği gibi ‘Ülkelerin dostu yoktur menfaatleri vardır.’ Menfaatlerimizi koruyarak, çıkarlarımız doğrultusunda ülkelerle ilişkilerimizi en iyi şekilde götüreceğiz, götürmeliyiz.”

BUNLAR OLAĞAN ŞEYLER

Dövizde artış yaşanmasının doğal olduğunu dile getiren Özdilek, Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu hatırlattı. Hüseyin Özdilek, ”Gelişmiş ülkelerdeki döviz endeksi, bilhassa Euro ile dolar arasındaki denge yıllar içinde yüzde 10-12 seviyesini koruyarak gidiyor. Ama Euro ilk piyasaya çıktığı zaman doların yüzde 78’i mertebesindeydi. Yıllar içinde değişti ancak gelişmekte olan ülkelerde döviz rezervleri ve üretim yeteri kadar olmadığı için sıkıntılar olabiliyor. Bu küçük dalgalanmaların büyük bir sorun yaratacağını zannetmiyorum. Bunlar olağan şeyler. Büyük bir dalgalanma beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

PİYASANIN HAZMETMESİ ZAMAN ALACAKTIR

GESİAD Başkanı Ramazan Kaya, hem Türkiye’de hem de Bursa iş dünyasında bir karamsarlığın söz konusu olduğunu vurguladı. Kaya, bu karamsarlığı dağıtmak ve moral bulmak açısından Hüseyin Özdilek gibi iş adamlarına ihtiyaç olduğunu söyledi. Gündemle ilgili de konuşan Kaya, ABD başkanlık seçimlerini Trupm’ın kazanmasının herkes gibi kendilerini de ters köşe yaptığının altını çizdi. Ramazan Kaya şöyle devam etti:

”Anket sonuçlarında kimse Trump’ın başkan olacağını beklemiyordu. Yüzde 2-3 oy farkla Clinton’ın alacağı düşünülüyordu. ABD’nin uyguladığı politikalarda Türkiye açısından çok farklı değişiklikler olacağını düşünmüyorum. Türkiye bir Meksika değil. ABD’nin uygulamalarından ciddi derecede etkilenecek bir komşu ülke pozisyonunda değil. Umarız Türkiye açısından olumlu bir sonuç çıkmış olur ama piyasaların bunu hazmetmesi herhalde biraz zaman alacaktır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X