Dövizle kiraya son

Türk lirasının değerinin korunmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı kararnamesi yayımlandı. Buna göre, artık yurt içinde menkul, gayrımenkul alım-satım ve kiralamalarında TL kullanılacak. Dövizle yapılan sözleşmeler 1 ay içinde TL’ye dönüşecek.

Dövizle kiraya son

Menkul ve gayrimenkul alım satım ile kiralama sözleşmelerinde döviz üzerinden belirlenmiş bedellerin 30 gün içinde Türk lirasına dönüştürülmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu karara göre, Türkiye’de yerleşik kişilerin, ilgili Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacak.

Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerde döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller Bakanlıkça belirlenen haller dışında Türk parası olarak taraflarca yeniden tespit edilecek. Kararda, bu hükümlerin Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütüleceği belirtildi.

MARKALAR KARARDAN MEMNUN

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yaptığı değerlendirmede yüksek kiraların markalar için her geçen gün daha da ağırlaşan bir sorun olduğunu ifade etti. BMD olarak son iki yıldır üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıkları bu sorunun çözümü konusunda Cumhurbaşkanlığı kararıyla çok önemli bir adım atıldığını vurgulayan Öncel, ‘’Perakendenin elini rahatlatan kararla, adil ticaret düzeninin tesisi konusunda önemli bir adım atıldı ve Türk lirasıyla ticarete dönüşte en önemli virajlardan biri alındı.

Bu kararla dövizli kiraların perakende sektörü üzerinde yarattığı beklenmedik tehditler büyük ölçüde ortadan kalkacak. Sadece AVM’lerde değil şehirlerin önemli caddelerindeki boş mağazaların da hızla dolacağına inanıyorum. Anladığımız kadarı ile sürecin anlaşmazlıkla sonuçlanması durumunda tarafların sözleşmeyi feshetme hakkı olacak” dedi.

TÜRK LİRASI’NIN YANINDAYIZ

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü ise, her zaman Türk lirasının yanına olduklarını söyledi. Gündemlerindeki iilk konunun AVM yatırımcılarının süreci hasarsız bir şekilde geçirmesi olduğunu belirten Belgü, ‘’AYD olarak her zaman bir çözüm önerisi olarak sunduğumuz Kira Garanti Fonu konusunun da Bakanlığımızın gündeminde olması bizim için olumlu bir gelişmedir…

Döviz cinsinden kararlaştırılmış mevcut sözleşmelerin 30 gün içinde TL’ye geçeceği açıklaması yapılmış fakat bu geçişte hangi kur oranının esas alınacağı konusunda henüz bir bilgi paylaşılmamıştır. Bu noktada döviz cinsinden olan kredi borcunu, günlük kur oranından bankalara ödeyen yatırımcılarımızın haklarının korunacağına olan inancımızı hala koruduğumuzu belirtmek isteriz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X