Dozunda stres zararsız

Uzman Klinik Psikolog Sinem Gül Şahin, “Stres belli bir dozda olduğunda zararlı olmasının aksine yararlı“ dedi.

Dozunda stres zararsız

Stresin çoğu zaman kişilerin özel yaşamını, iş hayatını ve ileri seviyede olduğunda psikolojik/fizyolojik sağlığını olumsuz etkileyen bir unsur olduğunu belirten Şahin, “Stres aslında bir tepkidir. Organizmamızın üstesinden gelmesi gereken bir durumla karşılaştığında verdiği tepkidir, zorlantıdır. Bu tepkinin fizyolojik boyutları çoğunlukla dışarıdan gözlemlenebilir. Nabızda, terlemede artış, mide kasılmaları,kasların gerginleşmesi, nefesin daralması, kalbin hızlı atması gibi” dedi. 

Stresin olumsuz yanlarının yanı sıra olumlu yanlarını da hatırlatan Şahin, şunları kaydetti:

“Stres belli bir dozda olduğunda zararlı olmasının aksine yararlıdır. Bireyi fiziksel, düşünsel ve duygusal anlamda harekete geçirir. Hiç stresin olmaması aşırı olması kadar uzmanları endişelendirir. Aynı olaya karşı iki kişi farklı düzeyde stres yaşayabilir. Hatta aynı kişi aynı olaya farklı zamanlarda farklı oranda… Yani asıl belirleyici olan, stres yaratan etkenden daha çok bireyin buna ne kadar önem verdiği ve onunla baş etme konusunda kendini ne kadar yeterli gördüğüdür. Unutmayın, sağlıklı ve sakin düşünemezsek problem çözme yeteneğimizi verimli olarak kullanamayız.” 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X