DSÖ: Koronavirüs doğal kökenli

DSÖ, Trump’ın koronavirüsün Çin’in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan çıktığı iddiasını yalanlayarak, ‘Bu virüsün doğal kökenli olduğundan eminiz’ dedi.

DSÖ: Koronavirüs doğal kökenli

ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüsün (Covid-19), Çin’in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan çıktığı açıklamasına Düya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) yalanlama gelirken Beyaz Saray da, Trump’ın kanıtı gördüğünü ve uygun zamanda kararını vereceğini duyurdu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi. DSÖ Genel Direktörü, örgütün salgına karşı harekete geçmekte geç kaldığına yönelik suçlamaları bir kez daha reddetti. ABD Başkanı Trump’ın, ülkesinin DSÖ’ye sağladığı fonu askıya alması ile ilgili bir soruya tek cümle ile cevap veren Ghebreyesus, ‘Aslında sürekli temas halindeyiz ve birlikte çalışıyoruz.’ diye konuştu.

Ghebreyesus, kendisine sorulan, Trump’ın, Covid-19’un Vuhan kentindeki bir laboratuvarda üretildiği iddiası ve ‘DSÖ kendinden utanmalı çünkü Çin’in halkla ilişkiler ajansı gibi çalışıyor.’ açıklamasına ilişkin bir soruyu DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Ryan’ın yanıtlamasını istedi. Ryan da pek çok bilim insanının Covid-19’un gen dizilimini defalarca incelediğini belirterek, ‘Dolayısıyla, bu virüsün doğal kökenli olduğundan eminiz.’ ifadesini kullandı.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA…

Kovid-19 krizinde Çin’i eleştiren Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany’e de, Trump’ın dün yaptığı, Covid-19’un Vuhan’daki laboratuvarda çıktığına dair bir kanıt gördüğüne yönelik açıklamaları soruldu. Trump’ın açıklamasının Amerikan istihbaratı ile uyumlu olduğunu vurgulayan McEnany, ‘İstihbarat dediğimiz şey temelde bir varsayım ve bu istihbarat ile ne yapılacağı siyasilere kalmış. Başkan Trump, bu istihbaratı gördü ve uygun zamanda kararını verecek.’ ifadelerini kullandı.

Trump, önceki gün yaptığı açıklamada, Covid-19’un Vuhan’daki bir laboratuvardan çıktığına dair kanıt gördüğünü söylemiş ancak detay vermekten kaçınmıştı. ABD Başkanı, son günlerdeki açıklamalarında sık sık Çin’in virüse ilişkin gerçek vaka ve ölü sayılarını sakladığını öne sürüyor ve bu ülkeyi, virüsü dünyaya yaymakla suçluyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X