Dünya Bursa’yı konuştu

Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen yatırımlarla Bursa, 2014 yılında dünyanın en fazla konuştuğu kentlerin başında geldi.

Dünya Bursa’yı konuştu

Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan yeni stadyum İngiliz basını tarafından dünyanın en heyecan verici 10 stadyum projesi arasında gösterilirken, tarihi kültürel miras çalışmaları kapsamında İznik gölü içinde görüntülen batık bazilika Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından dünya genelinde 2014 yılının en önemli 10 keşfi arasında gösterildi.

 

Bursa’da ulaşımdan spora, çevreden tarihi ve kültürel mirasa kadar her alandaki yatırımlarla halkın yaşam kalitesini daha da üst seviyelere çıkarmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi 2014 yılını da dolu dolu geçirdi. Raylı sistem hattının Kestel’e kadar uzatılması ve yeni teleferik hattının Oteller Bölgesi’ne kadar uzatılmasıyla Bursa’yı ‘ilk’lerle tanıştıran Büyükşehir Belediyesi, eğitim kurumlarına yapılan spor tesisleri, kent içinde alternatif yollar oluşturulması ve tarihi miras çalışmalarıyla sadece Türkiye’nin değil dünyanın dikkatini Bursa’ya çekmeyi başardı.

 

Bursa artık UNESCO listesinde

 

Bursa’yı dünya gündemine taşıyan yatırımların başında tarihi ve kültürel miras çalışmaları geldi. Bursa’da 8500 yıllık arkeolojik bölgelerden 2300 yıllık Bitinya Surlarına, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda önemli çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi, 14 yıl önce başlayan UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girme hayalini 2014 yılı içinde gerçekleştirdi. Katar’ın başkenti Doha’da geçtiğimiz Haziran ayında Katar Ulusal Kongre Merkezinde yapılan “38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı”nda, Türkiye’den Bursa ve İzmir’in Bergama dosyaları ele alındı. Bursa’da 14 yıl önce başlayan Dünya Mirası Listesi’ni girme hayali, Komite’nin kararıyla gerçek oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda her aşaması titizlikle yürütülen çalışmalarla hazırlanan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasına karar verildi. UNESCO’nun 1972 yılında kabul ettiği ve 186 ülkenin taraf olduğu “Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi”nce Türkiye’den Dünya Mirası Listesi’ne bugüne kadar İstanbul’un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Truva Antik Kenti, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale Hierapolis, Safranbolu şehri, Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, ve Çatalhöyük Neolitik Kenti girmişti. Türkiye’den 11 bölgenin yer aldığı listeye bu tarihi kararla Bursa ve Bergama da eklenmiş oldu.

 

Stadyum projesine uluslararası ödül

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan gerek mimarisi gerekse inşaat tekniği açısında birçok ilki bünyesinde barından yeni stadyum, uluslar arası alanda ses getirecek bir ödüle layık görüldü. Avrupa’nın en prestijli gayrimenkul ödüllerinden olan ‘Avrupa Gayrimenkul Ödülleri (International Property Awards)’ Yarışmasında mimarisiyle ödüle layık görülen yeni stadyum, daha tamamlanmadan dünya gündemindeki yerini almış oldu. Çevresinde taraftar toplanma alanları oluşturulan, misafir takım taraftarlarına alternatif giriş ve çıkışlar sağlayan, açık ve kapalı otopark alanları ve naklen yayın araçlarının ilgili standartlara göre konumlanacağı yeteri kadar boşluğa sahip olan ve farklı yönlerde yaklaşım ve tahliye imkanları veren stadyumun yakınında metro istasyonu oluşu da ulaşımda kolaylık sunuyor. Oluşturulacak yaklaşık 6500 araçlık otopark alanı ise maç günleri dışında transfer alanı olarak kent yaşamına katkı sağlayacak. Stat etrafında 3 yeni kavşak, 3 alt geçit, 4 köprü, 1 viyadük ile yeni yollar ilave edilerek stadın getireceği ilave kapasitenin trafik sıkışıklığına neden olmaması planlanıyor.

 

Stadyumda 2530 misafir takım koltuğu, 6128 VIP koltuğu 256 protokol koltuğu, 161 basın koltuğu, 1650 açık loca oturumu ile toplam 43 bin 563 koltuk kapasitesi oluşturuldu. Ayrıca 207 engelli pozisyonu refakatçileri ile beraber UEFA Standartları gereği kesintisiz görüş sağlanarak hazırlandı. En küçüğü 28,5 metrekare olan, en büyüğü de kurumların kiralanmasına imkan sağlayan tarafından kiralanacak 188 metrekarelik toplam 72 adet locanın bulunduğu stadyumda taraftarlar, VIP, basın, protokol ve engelliler için toplam 60 turnike oluşturuldu. Acil durumlarda kullanılabilecek şekilde tasarlanmış 84 kapı tüm stadyumda günlük kullanıma da cevap veriyor. Kale arkası tribünleri kesintisiz 61 sırayla Türkiye’deki en büyük tek parça tribündür. Tribünlerde görüş açıları özel Bursa Stadyumu tribün tasarımı için özel geliştirilen bir yazılım sayesinde 3 boyutlu olarak tasarlanıp kontrolleri yapıldı.

 

Timsah görünümünde tasarlanan çatıyla dikkati çeken ve maç olmayan günlerde özel gezilere ve turlara imkan sağlayacak şekilde tasarlanan stadyumda, kafa kısmının altında Bursaspor müzesi, özel tanıtımlar için sinema salonu, yeme içme alanları bulunuyor. Proje konseptinin en önemli kısımlarından biri olan Kuzey Kale Arkasında bulunan timsah çenesi, 28 metrelik konsoluyla Türkiye’nin en büyük konsolu olma özelliği taşıyor.

 

Heyecan verici stat

 

İngiltere’nin yüksek tirajlı The Telegraph gazetesinin editörü Adam Hurrey, dünya genelinde inşaatı devam eden dev stat projelerini araştırdı. Stadyumların ekonomik boyutları ve kente katacağı değerleri ele alan Hurrey, dünyanın en heyecan verici 10 projesini kaleme aldı. Hurrey’in araştırmasında Türkiye’den de Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan yeni stadyum, heyecan verici projeler arasında gösterildi. Hurrey, inşaatı devan eden heyecan verici projelerin bitiş tarihlerini de kaleme aldığı liste şöyle oluştu: “Estadio La Peineta (Atletico Madrid, 2017), Baku National Stadium (Azerbaijan, 2015), Zenit Arena (Zenit Saint Petersburg, 2016), Stade des Lumières (Lyon, 2015), Allianz Parque (Palmeiras, 2014), Timsah Arena (Bursaspor, 2015), Nouveau Stade de Bordeaux (2015), CSKA Moscow Stadium (2015), New Ferenc Puskas Stadium (Budapest, 2018), Al Wakrah Stadium (Qatar, 2022)”

 

Mimarisi ve yapı tekniği ile Türkiye gündeminde önemli bir yer işgal eden yeni stadyum, gerek Avrupa Gayrimenkul Ödülleri yarışmasından aldığı ödül, gerekse de The Telegraph’ın haberiyle dünyanın da gündemine gelmiş oldu. Türkiye’de ilk kez takımının sembolüyle tasarlanan bir stadyum olan Bursa Büyükşehir Stadyumu’nun çatısının Bursaspor’un simgesi olan ‘timsah’ formunda yapılması, yapının en dikkat çeken özelliği oldu.

 

Batık bazilika dünya keşifleri listesinde

 

Bursa’yı 2014 yılında dünya gündemine taşıyan olaylardan biri de Büyükşehir Belediyesi tarafından İznik Gölü içinde görüntülenen batık bazilika oldu. İznik ilçesinin Büyükşehir Belediyesi bünyesine dahil olmasının ardından bölgeyi karadan olduğu kadar havadan da tarayan Büyükşehir ekipleri, hava fotoğrafları çekimi sırasında göl kıyısının 20 metre açığında 1.5-2 metre derinlikte bazilika formunda bir kilise kalıntısını görüntüledi. İlk kez görüntülenen batık bazilika bilim insanların dikkatini çekerken, fotoğrafları inceleyen Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şahin, yapının Roma askerleri tarafından İznik Gölü kıyısında öldürülen ‘Aziz Neophytos’ adına yapılan kilise olduğunun belirlendiğini açıkladı. Prof.Dr. Şahin, Aziz Neophytos’un önce bazilikanın içine gömüldüğü, ardından 740’da meydana gelen deprem nedeniyle yakındaki Koimesis Kilisesi’ne götürüldüğünü açıkladı. Büyükşehir Belediyesi’nin fotoğraflarıyla ortaya çıkan İznik’teki bu keşif, arkeoloji dünyasında da ses getirdi. Bu alanda otorite olarak kabul edilen Amerika Arkeoloji Enstitüsü, resmi web sitesinde yayınladığı 2014 yılında, ‘Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşfi’ arasına İznik gölündeki batık bazilikaya da yer verdi. Aynı zamanda Enstitü’nün iki ayda bir yayınlanan dergisinin Ocak ayı sayında da İznik Gölü’nde Bazilika’ya geniş bir yer verildi.

 

Dünya’nın en uzun hatlı teleferiği

 

Büyükşehir Belediyesi’nin dünya çapında ses getirecek projelerinden biri de yeni telegerik hattı. Teferrüç – Sarıalan hattının ardından Oteller Bölgesi’nde ulaşılan yeni teleferik yaklaşık 9 kilometrelik hat uzunluğu ile dünyanın en uzun aktarmasız teleferik hattı olurken, kent merkezinden teleferiği binen bir kişi, 22 dakikalık yolculuğun ardından kayak pistlerinin hemen yayına kadar ulaşma imkanına sahip oldu.

 

Bursa konuşulmaya devam edecek

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, göreve geldikleri ilk gün ‘Bundan sonra Bursa konuşulacak’ dediğini hatırlatarak, verdiği bu sözü hayata geçirdikleri çalışmalarla tuttuklarını söyledi. Bursa’ya yapılacak bir proje için, tüm dünyayı taradıklarını ve her şeyin en iyisini Bursa’ya kazındırdıklarını hatırlatan Başkan Altepe, “Yaptığımız çalışmaların büyük bölümü Türkiye’de belediyeler tarafından örnek alınıyordu. Artık çıtayı daha da yükselttik ve projelerimiz dünya genelinde ses getiriyor. Bursa’yı sürekli dünya gündeminde tutacak çalışmalarımız 2015 yılında da devam edecek. Stadyumumuzun dünyaca ünlü bir takımın katılımıyla yapılacak törenle hizmete açmayı hedefliyoruz. Bursa her türlü nimeti bünyesinde barındırıyor. Biz bu değerleri bir bir ortaya çıkarıyoruz. Artık Bursa’nın en önemli hedefi tanıtım olmalı. Kentin uluslararası alanda tanıtımının yapılmasıyla turizm pastasından alacağımız pay da gün geçtikçe artacak” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X