Dünya devlerine ‘vergi’ şoku

Avrupa Komisyonu, Hollanda ve Lüksemburg’da ABD’li kahve devi Starbucks’a sağlanan vergi kolaylıklarının yasa dışı olduğuna karar verdi.

Dünya devlerine ‘vergi’ şoku

Starbucks’tan Hollanda hükümetine 30 milyon Euro’yu geri ödemesi isteniyor. Starbucks ile birlikte aynı ülkelerden aldığı vergi kolaylıkları yasa dışı bulunan bir diğer şirket de İtalyan otomobil üreticisi Fiat Chrysler. 

Komisyon Hollanda ve Lüksemburg’un ‘adil olmayan rekabet şartlarını ortadan kaldırmak’ için toplanmayan vergileri bu firmalardan almasını istedi. Komisyona göre, Hollanda ile yaptığı anlaşma sayesinde Starbucks 20 ila 30 milyon euro arasında daha az vergi ödedi. Chrysler’ın da son 3 yılda benzer miktarda vergiden kurtulduğu tahmin edildi.

APPLE’A SORUŞTURMA

Firmalar ile Hollanda ve Lüksemburg hükümetleri karara itiraz etmeye hazırlanıyor. Starbucks ile Fiat’a ceza veren AB Komisyonu’nun Amazon ve Apple ile ilgili başlattığı vergi soruşturması ise devam ediyor. Amazon Lükbemburg, Apple ise İrlanda ile benzer vergi kolaylığı anlaşması yapmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X