Dünya yeni haftada Fed’i bekliyor

Küresel piyasalar, yeni haftada başta ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararı olmak üzere yoğun haber ve veri akışına odaklandı.

Dünya yeni haftada Fed’i bekliyor

ABD’de, bu hafta çarşamba günü başlayacak Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde piyasalarda geçen hafta olduğu gibi dalgalı seyrin sürmesi bekleniyor. Geçen haftanın son işlem gününde açıklanan ÜFE verilerinin beklentilerden yüksek gelmesi ve tüketici güven endeksinin beklentilerin altında kalmasının ardından dolar endeksi analistlerin kısa vadeli destek olarak nitelendirdikleri 95,20 seviyesinin altına gerileyerek 95,05’e indi. Dow Jones endeksi yüzde 0,63, S&P 500 endeksi yüzde 0,45 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,54 değer kazandı. Analistler, perşembe günü açıklanacak Fed faiz kararı ve yarın hareketlenecek veri takviminin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

Avrupa tarafında geçen hafta sert bir şekilde dalgalanan pay piyasalarında bu hafta yoğun veri akışının izleneceğini aktaran analistler, yaklaşık 3 haftanın en yüksek seviyesine çıkan avro/dolar paritesinin ise Fed kararına bağlı olarak yönünü çizeceğini dile getiriyor. Cuma günü Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,85, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,62 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,04 değer kaybetti. Bugün Avro Bölgesi’nde temmuz ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak.

Asya tarafında, kararları yarın açıklanacak Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantısı öncesinde açıklanan sanayi üretiminin beklentilerin altında kalmasının ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 1,32 değer kaybederken, Çin’de Şanghay bileşik endeksinin şu dakikalarda yüzde 2,5 değer kaybettiği görülüyor.

Yurt içinde geçen hafta 3,0631’e çıkarak tarihi zirvesini gören dolar/TL, pay piyasalarında da tedirginliği artırırken, bu haftaki Fed faiz kararı öncesinde BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 2,19 değer kaybetti ve Mart 2014’ten beri en düşük haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Analistler, bu hafta yurt içinde Hazine’nin düzenleyeceği tahvil ihaleleri, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in cuma günü açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketinin, yurt dışında ise başta Fed faiz kararı olmak üzere yoğun haber ve veri akışının takip edileceğini vurguluyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X