Dünyanın gözü Ortadoğu’ya çevrildi. İran, İsrail’e yönelik beklenen misillemesini yaptı. İsrail, 200’den fazla insansız hava aracı ve onlarca balistik füzeyle hedef alındı. İsrail ordusu, İran’ın askeri hava unsurlarının çoğunun İsrail sınırları dışında etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Ülkenin güneyindeki askeri üste ufak çaplı hasar meydana gelirken, bir kişinin de yaralandığı bildirildi.
ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya “ülkeye desteklerinin tam olduğu” mesajını ilettiğini ve İran’a ortak diplomatik tepki verilmesi için G-7 liderlerini toplayacağını bildirdi.
Biden, yaptığı yazılı açıklamada, “İran ile onun Yemen, Suriye ve Irak’taki bağlantılı örgütleri, bugün İsrail’deki askeri tesislere yönelik benzeri görülmemiş bir hava saldırısı düzenledi. Bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyorum.” ifadelerini kullandı.
Talimatıyla, İsrail’in savunmasına yardımcı olabilmek için geçen hafta bazı ilave Amerikan askeri unsurlarının bölgeye kaydırıldığına işaret eden Biden, “(İran’dan) Gelen insansız hava araçları ve füzelerin neredeyse tamamını düşürmesinde İsrail’e yardımcı olduk.” bilgisini verdi.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, X hesabından yaptığı paylaşımda, “İran rejiminin İsrail’e yönelik pervasız saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyorum. İran bir kez daha kendi arka bahçesinde kaos tohumları ekmeye niyetli olduğunu göstermiştir.” değerlendirmesinde bulundu.
İngiltere’nin, İsrail’in yanı sıra Ürdün ve Irak dahil tüm bölgesel ortakların güvenliğini savunmaya devam edeceğini vurgulayan Sunak, “Müttefiklerimizle durumu istikrara kavuşturmak ve gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için acilen çalışıyoruz. Kimse daha fazla kan dökülmesini istemiyor.” ifadelerine yer verdi.
Hollanda’da geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya hesabından Ortadoğu’daki durumun çok endişe verici olduğunu belirterek, “Bugün erken saatlerde Hollanda ve diğer ülkeler, İran’a İsrail’e saldırmaktan vazgeçmesi yönünde net bir mesaj gönderdi.” paylaşımında bulundu.
Rutte, “Hollanda, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor. Olayların daha fazla tırmanmasının önlenmesi gerekiyor. Az önce Hollanda Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı ile son durum hakkında temasta bulunduk. Gelişmeleri çok yakından takip etmeye devam ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İran’ın İsrail’e yönelik hava saldırılarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
BM Genel Sekreteri Guterres, açıklamasında, “İran İslam Cumhuriyeti’nin İsrail’e yönelik kapsamlı saldırısıyla ortaya çıkan ciddi gerilimi şiddetle kınıyorum. Bu düşmanlıkların derhal son bulması çağrısında bulunuyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Son saldırılarla Orta Doğu’daki gerilimin bölgeye yayılmasının ciddi bir tehlike olduğuna işaret eden Guterres, “Tüm taraflara, Orta Doğu’da birçok cephede askeri karşılaşmalara yol açabilecek herhangi bir adımdan sakınmaları için sükunet çağrısında bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.
BM Genel Sekreteri, ne Ortadoğu’nun ne de dünyanın yeni bir savaşı kaldırabileceğini sözlerine ekledi.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, yaptığı yazılı açıklamada, “Şansölye Olaf Scholz, Tahran’daki rejimin bu gece İsrail topraklarına başlattığı ağır hava saldırılarını şiddetle kınadı. Bu sorumsuz ve hiçbir şekilde haklı çıkarılmayacak saldırıyla İran bölgede geniş kapsamlı yangını riske ediyor.” ifadelerini kullandı.
Almanya’nın bu zor zamanlarda İsrail’in yanında olduğunu aktaran Hebestreit, şimdi G7’deki ortaklar ve müttefiklerle başka tepkiler üzerinde görüşeceklerini kaydetti.
Scholz, 16 Nisan’a kadar Çin’e yapacağı 3 günlük ziyarete bugün başlayacak. Alman basınındaki haberlere göre, Scholz, ziyaretin ilk durağı Chongqing kentine ulaştı. Yarın Şanghay’a geçecek olan Scholz, ziyaretin üçüncü günü Pekin’de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşecek.
Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, X hesabından yaptığı açıklamada, “Fransa, İran’ın İsrail’e karşı başlattığı saldırıyı en sert şekilde kınıyor.” ifadelerini kullandı.
İran’ın attığı bu eşi benzeri görülmemiş adımla istikrarsızlaştırma eylemlerinde yeni bir eşiği aştığını belirten Sejourne, İran’ın bölgede askeri gerilimin artması riskini göze aldığını aktardı.
Sejourne, Fransa’nın İsrail’in güvenliğine olan bağlılığını yeniden dile getirdiğini ve bu ülkeyle dayanışma içinde olduğunu aktardı.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, “AB, İran’ın İsrail’e kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu benzeri görülmemiş bir gerilim, bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir.” değerlendirmesinde bulundu.
Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, herkese itidalli davranma ve gerilimi düşürme çağrısında bulundu.
“Danimarka, İran’ın İsrail’e yönelik duyurduğu saldırıyı şiddetle kınıyor.” ifadesini kullanan Rasmussen, İran’ın Orta Doğu’daki “istikrarı bozan rolünün” kabul edilemeyeceğini belirtti. Rasmussen, bu saldırının da onlardan biri olduğunu savundu.
Bakan Rasmussen, Danimarka’nın müttefikleriyle bölgede istikrarın sağlanması için çalışmayı sürdüreceğini kaydetti.
Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, bu saldırının, son derece istikrarsız olan durumu daha da kötüleştireceğini belirtti.
“İran’ın İsrail’e yönelik hukuka aykırı ve tehlikeli saldırısını kınıyorum.” ifadesini kullanan Eide, Orta Doğu’da şiddetin daha fazla tırmanmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Eide, tüm taraflara azami itidal gösterme çağrısında da bulundu.
Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada, “İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını en sert şekilde kınıyorum.” ifadesini kullandı.
Avusturya’nın İsrail’in yanında olduğunu belirten Nehammer, İran’a “düşmanca tutumu durdurması” çağrısında bulundu.
Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ise İsrail’e İHA saldırısının son derece kaygı verici olduğunu belirterek, “Bu, halihazırda ziyadesiyle tehlikeli olan durumda yeni bir gerilim seviyesidir. İran ve yanlılarına, yangına körükle gitmeyi bırakmaları ve yaklaşımlarını acilen tersine çevirmeleri çağrısında bulunuyorum.” açıklaması yaptı.
ÇEKYA’DAN İSRAİL’E DESTEK
Çekya Başbakanı Petr Fiala, X’ten yaptığı paylaşımda, kararlı bir şekilde destekledikleri İsrail’in, kendini savunma hakkının bulunduğunu kaydetti.
Çekya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da İran’a tepki gösterilerek, “İsrail’e saldırmaya karar veren İran ve yandaşlarının istikrarı bozucu davranışlarını sert bir şekilde kınıyor, İsrail’in meşru müdafaa hakkını yineliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, İran’ın uzun süredir devam eden saldırgan davranışlarının Ortadoğu’da barış ve güvenlik içinde yaşamaya engel olduğu öne sürüldü.
Polonya Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İran ve müttefiklerine itidalli davranma ve saldırıları acilen durdurma çağrısında bulundu.
“Polonya, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor.” ifadelerinin yer aldığı paylaşımda, bölgede istikrar ve barışın sağlanmasının her şeyden önemli olduğuna vurgu yapıldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı da Ortadoğu’da “başka bir tehlikeli tırmanıştan duyulan aşırı endişeyi” dile getirdi.
Bakanlık, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarının ardından itidal çağrısında bulundu.
Bu kınayan ülkeler neden İsrail İran elçiliğini vurunca kınamadi acaba