Dünyayı sarstı

Amerikan medyasının neredeyse tamamının oy vermeyin çağrılarına rağmen Cumhuriyetçi Parti’nin, renkli adayı Trump, rakibi Clinton’a fark attı ve Beyaz Saray’ın yeni sahibi oldu. Trump’ın zaferi tüm dünyada şok etkisi yarattı.

Dünyayı sarstı

ABD nefes nefese geçen bir başkanlık yarışına tanıklık etti. Tüm dünyanın gözü kulağı da Amerika’da idi. 

Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın sonuçsuz kalan hile iddialarının arnıdnan, ilk sonuçlar gelmeye başladı. Kenttaki ve Indiana’dan gelen sonuçlara göre, başa baş bir yarış vardı. İşte tam bu noktada gözler kilit eyaletlere çevrildi. Donald Turmp sürpriz bir şekilde en kritik eyaletlerden olan Florida, Ohio ve Kuzey Caroline’da ipi göğüsledi. Iova, Mishigan ve Yutah da Trump’ın hanesine yazıldı. 

CLINTON’A ŞOK

Clinton cephesinde işler bu gelişmeler sonrasında daha da zora girdi.

Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’ın oy oranı Virginia hariç kritik eyaletlerde beklentilerin çok altında kaldı.

 

VURUCU DARBE PENSİLVANYA’DAN

Donald Trump’a nihai zaferi kazandıransa Pensilvanya eyaleti oldu. Cumhuriyetçi aday bu eyaletten gelen oylarla başkan seçilmek için gerekli 270 delege sayısına ulaştı. Trump, seçimlerde oyların yüzde 48’ini, Clinton ise yüzde 47,9’unu aldı. 

Tüm dünya TSİ 09:45’te ABD’nin 45. başkanının Donald Trump olduğunu öğrendi. Demakratların  adayı Hillary Clinton, sonuç netleştikten kısa bir süre sonra  rakibine telefon açtı ve Trump’ı hem kutladı hem de seçim yenilgisini kabul etti. 

Aynı zamanda ABD’nin seçilmiş en yaşlı başkanı olan 70 yaşındaki Donald Trump, 4 yıllığına başkanlık koltuğuna oturacak.  20 Ocak 2017’de yemin ederek görevi Barack Obama’dan devralacak.

Avrupa’da Trump endişesi

Avrupa, ABD’de tartışmalı aday Donald Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanmasından endişeli. 

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Cumhuriyetçi adayın iklim değişikliği, İran ve Suriye konusundaki pozisyonunu daha açık hale getirmesi gerektiğini vurguladı.

Almanya Savunma Bakanı Von der Leyen ise ABD seçimlerindeki gelişmelerin ‘çok büyük bir şok’ olduğunu söyledi. Leyen, Trump’ın ‘bu oyların kendisine değil, müesses düzene verildiğini bildiğini’ savundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisinin üst düzey bir üyesi de, ‘Trump’ın başkan olarak ne yapacağını bilmediklerini, jeopolitik açıdan çok belirsiz bir durumun söz konusu olduğunu’ söyledi. 

Merkel: İşbirliği  teklif ediyorum 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD’nin eski ve saygın bir demokrasi olduğunu, kampanya sürecinde zorlu meydan okumalar yaşandığını belirtti. ‘Almanya ve Amerika değerler, demokrasi, özgürlük, hukuka saygı ve kökeni, dini, cinsiyeti, cinsel yönelimi ya da siyasi görüşlerinden bağımsız olarak insanların saygınlığı ile birbirine bağlı. Bu değerler temelinde gelecek ABD Başkanı Donald Trump’a yakın işbirliği içinde çalışmayı teklif ediyorum’ diyen Merkel, ABD ile birlikte çalışmanın Alman dış siyasetinin temel taşlarından biri olmaya devam edeceğini de kaydetti. 

Hollande’dan zoraki kutlama 

 Amerika seçimlerini kutlamakta en çok zorlanan lider Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande oldu. Hillary Clinton’ın zaferine kesin gözüyle bakan ve Donald Trump’ı daha önce ‘vülger (kaba) bir şahıs’ olarak değerlendiren Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’dan, Trump’a buz gibi kutlama geldi. Seçimlerden önce ikili kutlama mesajı hazırlamayacak kadar Clinton’ın zaferinden emin olan Elysee kurmayları, Hollande’ın masasına yalnızca Clinton’ın zaferi için yazılı açıklama bıraktılar. Ancak sabah saatlerinde Trump’ın kazandığı kesinleşince Elysee Sarayı’ndan beklenen yazılı açıklama gelmedi. Saatler sonra kameraların karşısına geçerek Trump’ı kutlamakta zorluk çeken Hollande, ‘Bu seçimler, dünyada belirsiz bir dönemi başlattı. Bu sonucu sükunet ve açıklıkla değerlendirmeliyim. Çünkü Trump’ın kampanyası boyunca vaad ettiği bazı konular bizim Amerika ile paylaştığımız değerlere karşı. Fransa Amerika ile bağımsız ve açık bir şekilde diyaloğunu sürdürecek’ dedi. 

AB’den Trump’a tebrik 

Trump’ı tebrik eden AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, transatlantik ilişkilerini güçlendirmek istediklerini söyledi. Avrupa Konseyi Başkanı Jean-Claude Juncker ve Tusk, Trump’ı ABD-AB zirvesine de davet etti. Tusk ve Juncker ayrıca, Washington-Brüksel ilişkilerinin ele alınacağı bir zirve için AB liderlerine erken toplantı çağrısı yaptı.

Trump’ın zaferi Rusya’ya bayram 

ABD’da başkanlık seçimini sürpriz şekilde kazanan Donald Trump’ın zaferine en çok sevinenlerin başında Rusya geliyor. 

Devlet Başkanı Vladimir Putin gecikmedi ve dün yeni başkanı seçilen Trump’ı kutlayarak, ‘Kriz halindeki Rus-Amerikan ilişkilerini yeniden tesis etmeyi umuyoruz’dedi. Trump’a bir telgraf yollayan Putin’in,  ayrıca Moskova ve Washington arasında gerçekleşecek yapıcı bir diyaloğun her iki ülke çıkarlarına hizmet edeceğini belirttiği ifade edildi.

Seçim kampanyası sırasında Hillary Clinton’ın net Rusya karşıtlığına karşılık, Trump’ın açıkça ilan ettiği ‘Putin hayranlığı ve Rusya ile konuşarak her konuya çözüm bulma’ mesajı dikkat çekmişti.

Demokratlar dehşete düştü 

ABD başkanlık seçimini Cumhuriyetçi Parti’den Donald Trump’ın kazanmasının ardından, Cumhuriyetçiler arasında sevinç, Demokrat Partili aday Hillary Cliton seçmenleri arasında da hayal kırıklığı hakimdi. 

Gün boyunca oy kullanan ABD vatandaşları, sonuçları Times Meydanı başta olmak üzere farklı noktalarda takip etti. Trump’ın Clinton’dan daha çok oy aldığının görülmesi ile Trump taraftarları erkenden sevinmeye başladı. 

Clinton taraftarları bir süre daha umudunu korurken, Trump’ın son eyaletleri de alarak başkanlığına ‘ramak kalması’ Demokratlara hayal kırıklığı yaşattı.

Aşırı sağcılarda ‘Trump sevinci’ 

ABD’de başkanlık seçimini Cumhuriyetçi Donald Trump’ın kazanması Avrupa’daki aşırı sağcı partileri ‘sevince boğdu.’ 

Konuyla ilgili açıklama yapan Fransa’daki aşırı sağcı Ulusal Cephe’den Florian Philippot, ‘Onların dünyası dağılıyor. Bizimki kuruluyor’ diye tweet atarken, partinin lideri Jean-Marie Le Pen, ‘Bugün ABD, yarın Fransa( dedi. 

Almanya’daki göçmen karşıtı Almanya İçin Alternatif’nin (AfD) başkan yardımcısı Beatrix Storch ise, ‘Donald Trump’ın zaferi, batı dünyasının siyasette net bir değişim istediğinin göstergesi’diye konuştu. 

Hollanda’da Özgürlük Partisi’nin başkanı Geert Wilders ise Twitter’dan, ‘İnsanlar ülkelerini geri alıyor. Biz de alacağız’ diye yazdı. 

Britanya’nın aşırı sağcı partisi UKIP’in eski lideri Nigel Farage, Trump’ın yeni ABD başkanı seçilmesini ‘devrim’ diye niteledi.

Seçimler anketleri yalancı çıkardı 

ABD’de Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump, Demokrat aday Hillary Clinton’ın oy farkı ile başkan olmasını bekleyen anket şirketlerini yanıltarak zaferini ilan etti. Trump’ı başkan olarak gösteren tek anket firması ile IBD, TIPP tracking oldu.

Trump kimdir?

New York’ta doğan Donald Trump, Pensilvanya’da bulunan Wharton Institu’de İşletme bilimleri eğitimi aldı. Üniversite yıllarında babası Fred Trump’ın emlak ve inşaat firmasında çalıştı. Kariyeri sırasında oteller, kumarhaneler, golf sahaları ve daha birçok yapı inşa etti. 2000 yılında  ABD başkanlık seçimleri’nde Reform Partisi adayları arasında yer alan Trump, Forbes iş dergisi tarafından hazırlanan Dünyanın En Zengin 400 İnsanı listesinde yer aldı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X