Durmak yok yola devam dört nala koşma süreci

Yapılan hesaplamalara göre parite farklılığından dolayı ortaya çıkan ihracat eksilmesinin rakamsal olarak 11 milyar dolara tekabül ettiğini kaydeden Bakan Elitaş, Türkiye ekonomisindeki iş çevrelerinin koordineli çalışmasının hayati önemi olduğunu vurgula

Durmak yok yola devam dört nala koşma süreci

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu’na katıldı. Elitaş, buradaki konuşmasında ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımının ardından girilen yeni döneme ilişkin değerlendirmeler yaptı. 

Bakan Elitaş, ‘Önümüzdeki dönem geçmişteki likidite bolluğu dönemiyle değil, likidite kıtlığı dönemi ile karşı karşıya kalacağız. Ama bu süreçte geçmişte olduğu gibi 2002 yılında başlattığımız ihracat hamlesi, büyüme hamlesiyle birlikte, üretimlerimizin yapısı, ihracat mallarımızın inovatif bir şekilde yükte hafif pahada ağır mallar üreteceğimiz konusunda gerçekleşecek adımlar atmanın tam zamanı diye düşünüyorum’ dedi. 

Türkiye ekonomisindeki iş çevrelerinin koordineli çalışmasının hayati önemde bulunduğunu ifade eden Elitaş, ‘Bir taraftan X kurumu, öbür taraftan Y derneği, diğer taraftan Z derneğinin faaliyetleri ile değil DEİK çatısı altında koordineli bir şekilde dünyayı fellik fellik dolaşıp Türk iş adamlarının mallarını pazarlayabilmek, yatırım ortamını gözetleyebilmek için gayret göstermeliyiz. Bundan sonraki süreç ‘durmak yok yola devam’ süreci. Dört nala koşma süreci’ diye konuştu.

ÖNEMLİ KAZANIMLAR

Türkiye ekonomisinin ihracat odaklı büyümesini çeşitlendirerek sürdüreceğini ifade eden Elitaş, ülke ekonomisinin 2009 yılında negatif büyüdüğünü, sonraki yıllarda ise bunu telafi ettiğini söyledi. Bakan Elitaş, ‘Türkiye ekonomisi geçen yıl 157 milyar doları aşan bir ihracat hacmine ulaşarak tarihteki en önemli rekorlarından birini ortaya koymuştur. 2002 yılında 36 milyar dolardan aldığı ihracat hacmini 2014 yılında 157,6 milyar dolara çıkaran başarı ihracatçılarımızın, iş adamlarımızın büyük çabaları, hükümetimizin destekleri ve Türkiye’deki 13 yıllık siyasi istikrarın sonucunda ortaya çıkan önemli kazanımlardır’ dedi. 

DEĞER KAYBI TÜRKİYE’Yİ DE ETKİLEDİ

Mustafa Elitaş, küresel piyasalarda geçen yıl başlayan ve bu yıl da devam eden emtialardaki değer kaybının diğer ülkeler gibi Türkiye’yi de etkilediğini hatırlattı. Elitaş, ‘Geçen yılın başında 1 euro 1,35 dolar ederken, 2015 yılının bugünlerinde 1 dolar 1,8 ila 1,11 euro arasında değişen bir pariteye ulaşmıştır. Türkiye’nin ihracat yapısındaki döviz dengesinin parite farklılığından dolayı ortaya çıkan bu seneki rakamlara göre beklentilerimiz muhtemelen 143 milyar dolar civarında olacağı’ diye konuştu.

11 MİLYAR DOLAR’LIK EKSİK

Parite kaynaklı ihracat kaybı tahminlerini paylaşan Elitaş, ‘Yapılan hesaplamalara göre parite farklılığından dolayı ortaya çıkan ihracat eksilmesi rakamsal olarak 11 milyar dolara tekabül etmiş. Miktar cinsinden herhangi bir azalma yokken, cüzü miktarlarda bir artış olduğunu gözlemliyoruz ancak parite etkisinden dolayı 11 milyar dolarlık ihracat eksikliğiyle karşı karşıyayız” dedi. 

Bakan Elitaş, parite etkisi üzerine ilave edildiğinde geçen yılın ihracat rakamlarına hemen hemen ulaşma noktasında bir seviyeye gelineceğini ümit ettiğini kaydetti.

HEDEF YÜZDE 1,5 PAY

Bu yıl dünya ticaret hacminin 18,7 trilyon dolara ulaştığını vurgulayan Elitaş, Türkiye’nin dünya ticaret hacminden yüzde 1,5 pay almayı hedeflediğini kaydetti. Bu doğrultuda sağlam ticari ilişkiler ve ülkelerle ticaret köprüleri kurmayı hedeflediklerini ifade eden Elitaş, ‘Bu süre içerisinde bizim ihracat yaptığımız ülkelerin esas itibarıyla gelir kaynaklarının enerjiye dayalı sektörler olduğunu görüyoruz. 2014 yılında 140 dolarlara ulaşan petrol fiyatlarının bugünlerde 40 doların altına düşmesi, ülkelerin sadece dış ticaret gelirlerinin büyük bir kısmı enerjiden kaynaklanan gelirlerinde hakikaten olağanüstü bir azalış görüyoruz. Buna rağmen dünya ticaret hacmindeki ve ihracatta gösterdiğimiz performans ortadadır” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X