Düşük kurda ısrarcı olunmamalı

Merkez Bankası, dolardaki sert yükselişe karşı günlük döviz satışını ikiye katlarken, BUSİAD Başkanı Başlan, ”Düşük kur politikasında ısrarcı olunmamalı” dedi.

Düşük kurda ısrarcı olunmamalı

ASLIHAN AYDIN

 

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, sanayileşmesini tamamlamadan hizmet sektörüne geçişin Türkiye gibi ülkeler açısından gelecekte büyük sorun oluşturacağını söyledi.

Derneğin önceki akşam Hilton Otel’de geçleştirilen toplantısında konuşan Baylan, Türkiye ekonomisinin, küresel risk iştahındaki artış ve petrol fiyatlarındaki gerilemeye paralel, gelişmekte olan diğer ülkelerden pozitif yönde ayrışabileceğini belirtti. 

“Kamu maliyesinin geçmişe göre sağlamlığı, bankacılık sektörünün gelişmişliği ve duyulan güven olumlu sayabileceğimiz özelliklerimiz arasındadır” diyen Baylan, her türlü zorluğa rağmen ihracattaki artışın da sevindirici olduğunu kaydetti.

2015 YILI BEKLENTİSİ

Cari açığın oluşturduğu risk, finansman ve girdiler konusundaki dışa bağımlılık, enflasyonun göreli yüksekliği, düşük tasarruf oranı, siyasi ve jeopolitik riskler ile orta gelir tuzağı riskinin belirginleşmesini ise ülkenin olumsuz sayılacak özellikleri arasında sıralayan Baylan, “Yaptığımız analizden bir sonuç çıkarmak istersek, yapısal sorunlarımızla birlikte FED’in faiz artırımı riskini göz önüne aldığımızda 2015 yılı beklentimiz; 2014 yılı göstergelerinden daha alt seviyede olacağı doğrultusundadır” dedi.

SANAYİ YATIRIMLARI AZALIYOR

Sanayi yatırımlarının, gayrisafi yurtiçi hasıla ile istihdam içindeki payında görülen azalmaya dikkat çeken Baylan, şunları kaydetti:

“Gelişmiş ekonomilerin de, bugünkü sorunlarının temelinde büyük ölçüde sanayinin ihmal edilmesi yatıyor. Ekonomik ve sosyal sorunların çözümü; özellikle ülkemiz için, yeniden sanayileşme yüzdesinin artışıyla mümkün olacak. Sanayide geleceğe yönelik strateji ve oluşumlara ağırlık vermek önceliklerimiz arasında olmalı. Hizmet sektörüne dayalı büyüme modelinin; istihdam ve gelir artışı sağlamadaki başarısızlığı açıkça görülüyor. Sanayileşmesini tamamlamadan, hizmet sektörüne geçiş bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için gelecekte büyük sorun teşkil edecek.”

YENİ ANAYASA SAYGINLIĞI ARTIRIR

Sanayi, üretim ve yatırım ortamını iyileştirmek için yapılması gerekenleri de anlatan Baylan, düşük kur politikasında ısrarcı olunmamasını önerdi. Baylan, ”Dünya ve çevremizdeki ekonomik, askeri, politik gelişmelerle ilgili alınacak kararların, ekonomide yaratacağı baskıyla, içeride ve dışarıda ülkeye karşı güvensizlik yaratmamasına dikkat edilmelidir. Hukuk alanında toplumun tüm kesimini kapsayacak bir anayasa saygınlığımızı artıracaktır” dedi.

KOZLU: ‘BEKLE GÖR’ POLİTİKASI İZLEYEN ÇOK

Pegasus Hava Yolları ve Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kozlu, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisinin; üretim ekonomisi için gerekli olan eğitimin sağlanamamasından dolayı imalattan giderek uzaklaşmak olduğunu vurguladı. 2015 yılı ile ilgili beklentilerini de aktaran Kozlu, şöyle devam etti:

“2015 yılı için bir artı, bir de eksi tespitim var. Artı olan; petrol ve enerji fiyatlarındaki düşüş, sadece bizim değil ihraç pazarımız olan ülkelerin de faturalarını düşürecek. Eksi olan ise; birçok şirketin yatırım kararını ertelediğini görmek. 2015 seçim yılı ve etrafımızda pek çok olumsuzluk yaşanıyor. Dolayısıyla ‘bekle-gör’ politikası izleyenlerin sayısı fazla. Ülkeler ne zaman zenginleşir? Barış ortamında. Oysa bölgemiz, barıştan en uzak olduğu günleri yaşıyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X