e-tebligat uyarısı

Vergi mükelleflerine bugüne kadar yazılı olarak yapılan tebligatlar artık elektronik ortamda iletilecek. Kapsama giren Bursalı mükelleflerin şu ana kadar yüzde 30’u sisteme başvurdu.

e-tebligat uyarısı

ASLIHAN AYDIN

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Nazmi Saraçoğlu, 1 Ocak tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek e-tebligat hakkında Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyelerinİ bilgilendirdi. BAOB’ta gerçekleştirilen seminerde konuşan Saraçoğlu, e-tebligat sistemini, vergi daireleri tarafından düzenlenen evrakın Gelir İdaresi Başkanlığı’nca elektronik ortamda tebliğ edilmesi olarak tanımladı. Sistemin kurumlar vergisi mükellefleri ile gelir vergisi mükelleflerinden ziraii, ticari ve mesleki kazanç sahiplerini (basit usulde tespit edilenlerle, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç) kapsadığını belirten Saraçoğlu, “Kurumlar vergisi mükelleflerimizin bizzat vergi dairesine kağıt ortamında müracaatı gerekiyor. Gelir vergisi mükellefleri ise internet vergi dairesi aracılığı ile de bu sisteme dahil olabilirler” dedi.

SİSTEME GİRMEYENE CEZA

Sisteme girmeyenlere ceza kesileceğini anlatan Saraçoğlu, “1’inci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı bin 375 lira ile 2’inci sınıf tüccarlar ve defter tutan çiftçiler 700 lira ödemekle yükümlü olacaklar” diye konuştu. Sisteme başvurmayanlar için de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kendilerine bir e-tebligat adresi oluşturulduğunu dile getiren Saraçoğlu, şunları kaydetti: ”Her koşulda sisteme dahil oluyorsunuz. Bu adresin oluşturulduğunun bilgisi de mükellefe veriliyor. E-tebligat kapsamında elektronik güvenli imzayı içeren bir belge iletiliyor. Elektronik tebligat adreslerine tebligat yapıldığını kayıtlı mail ve cep telefonlarına mesaj yoluyla iletiyoruz.” dedi.

YÜZDE 30’U BAŞVURDU

E-Tebligat’ın birçok yarar sağlayacağının altını çizen Saraçoğlu, “Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, artık saniyeler içinde gerçekleştirilecek. Bu sistemle kağıt tasarrufundan faydalanmak, tebliğ edilen evrağın güvenilirliğini artırmak amaçlanıyor” ifadelerini kullandı. Saraçoğlu, mükelleflerin yüzde 30’unun şimdiye kadar sisteme başvurduğunu belirterek, “Günden güne sayı artıyor. Seminerlerle bu işe ivme kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.

YAZAR KASA EK KÜLFET GETİRİR

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, yeni nesil yazar kasa konusuna değindi. 1 Ocak tarihinden itibaren kullanma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Sönmez, “Konu ile ilgili esnaf odalarının, ticaret odalarının  ve akademik odaların alt yapı hazırlığının henüz tamamlanamadığını, bu sebeple süre uzatımı yönünde talepler olduğunu biliyoruz. Eğer uzatılma kararı alınır ise bunun en yakın zamanda da duyurulmasını bekliyoruz” dedi. Bu sürecin maddi külfet getireceğine dikkat çeken Sönmez, “Hali hazırda kullanılan ve ömrünü tamamlamamış yazar kasaların bir kenara bırakılmasının da Türkiye ekonomisi açısından bir zarar olduğunu düşünüyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X