Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, e-ticarette güven ortamının tesis edilmesi için Bakanlık olarak TOBB’un iş birliğiyle güven damgası sistemini oluşturduklarını söyledi.
Pekcan, Ticaret Bakanlığında gerçekleştirilen ‘Elektronik Ticarette Güven Damgası Tanıtım Toplantısı’ndaki konuşmasında dijitalleşmeye yeni projelerle devam ettiklerini belirterek, ticarette karşılıklı güveninin önemini anlattı. Alıcı ve satıcının birbirini karşılıklı olarak görmediği e-ticaret ortamında güven unsurunun daha fazla ön plana çıktığına işaret eden Pekcan, Türkiye’de yaklaşık 75 milyon kişinin geniş bant internet sistemine erişim sağladığını ifade etti. E-ticaretin kullanım oranının yüzde 5,3’te kaldığını vurgulayan Pekcan, gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 11 seviyelerinde bulunduğunu kaydetti.
ETKİN ROL OYNAYACAK
Tüketicilerin yüzde 45’inin ödemede sistemlerine duyulan güvensizlik ve gizlilik, yüzde 27’sinin ise satış, iade ve şikayetlerinin değerlendirilmesi konusunda karşılaşabileceği sorunları dikkate alarak e-ticarete yanaşmadığını dile getiren Pekcan, şöyle devam etti: ‘’E-ticarette güven ortamının tesis edilmesi için Bakanlık olarak TOBB’un iş birliğiyle güven damgası sistemini oluşturmuş bulunuyoruz. E-ticarette gizlilik, hizmet kalitesinin sağlanması ve tüketicinin yaşadığı endişelerin giderilmesi konusunda güven damgasının etkin rol oynamasını bekliyoruz.”
UYUŞMAZLIKLAR HIZLA ÇÖZÜLECEK
TOBB’u güven damgası sağlayıcısı olarak yetkilendirdiklerinin altını çizen Bakan Pekcan, sisteme, elektronik ticaret yapan bütün firmaların gönüllülük esasına göre başvurabileceklerine dikkati çekti. İlgili yasal düzenlemedeki kriterleri sağladığı tespit edilen e-ticaret sitelerine güven damgası tahsis edileceğini belirten Ruhsar Pekcan, ‘’Bu siteler denetlenecek. Güvenlik açıkları varsa tespit edilecek. Alıcıların sipariş hakkında bilgi alabilmesi, talep ve şikayetlerinin etkin bir şekilde yönetilmesi sağlanacak. Elektronik ticarete konu malın stok bilgisi, içeriği, malzemesi, ölçüleri, kargo ve takip sistemi hakkında da bilgi alınabilecek. Ayrıca güven damgası sağlayıcıları tarafından oluşturulacak çevrim içi şikayet sistemi ile e-ticarette ortaya çıkan uyuşmazlıklar da çok daha hızlı bir şekilde çözülebilecek” dedi.
TÜRKİYE YOLUN BAŞINDA
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye’de güven damgası almaya hak kazanan ilk 12 e-ticaret sitesine güven damgalarını vereceklerini ve böylelikle sektörde daha güvenli alışveriş dönemini başlatmış olacaklarını kaydetti. Güven damgası uygulamasının da e-ticareti kolaylaştırmak için atılan bir adım olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, e-ticaretin dijital devrimin en önemli itici güçlerinden biri olduğunu anlattı. E-ticaretin, tüketicileri yeni ürünlere, satıcılarıysa yeni müşterilere ulaştırdığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, ‘’Türkiye, e-ticarette henüz yolun başında. 2019 yılında ülkemizdeki insanların sadece yüzde 34’ü internetten ürün ya da hizmet satın almış. AB ülkelerinde bu oran yüzde 70’in üzerinde. Türkiye’nin e-ticaret büyüklüğünde, gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatması için, yenilikçi uygulamalara ihtiyaç var. İşte güven damgası e-ticaret sitelerine güvenmesi için güzel bir örnek” diye konuştu.