Eczanelerde hastalara ayda bin liralık ekstra fatura! Bursa’da oda başkanından acı gerçekler…

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, “Neredeyse 6-7 ilaçtan bir tanesi yok. Bazı ilaç firmaları devlete uygulamayı taahhüt ettikleri indirimi maalesef şu anda vermiyorlar” dedi. Hastaların bir kısmı artık ayda 1.000 liraya yakın ekstra ücreti cebinden ödemek zorunda!

Eczanelerde hastalara ayda bin liralık ekstra fatura! Bursa’da oda başkanından acı gerçekler…

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, “Normalde ilaçların piyasada bulunabilirliği ile alakalı piyasada bulunamayan ilaç oranı bağlamında yüzde 4-5 gibi bir oran bizler için kabul edilebilir bir oran. Ancak şu anda ilaç zammına rağmen şubat ayında biliyorsunuz ilaçta Euro kuru artırıldı ve ilaçlara yüzde 37,43 oranında zam yapıldı buna rağmen yüzde 15’ler civarında bir ilaçlarda bir piyasa yoku söz konusu” şeklinde konuştu.

Hastalar ilaca ulaşmakta güçlük çekiyor

Başkan Şahin, “Bu oran gerçekten yüksek. Bu oranın neredeyse tamamı da ithal kalemlerde bunlar da ithal kalemler olduğu için özel hastalıklarda kullanılan ürünler. Tüp bebek tedavilerinde kullanılanlar var kanser, şeker hastalarının kullandığı birçok ürün var. Hastalar maalesef bunlara ulaşmakta güçlük çekiyor” dedi.

Hastalara ayda 1.000 lirayı bulan ekstra fatura!

Bazı ilaç firmaları devlete uygulamayı taahhüt ettikleri indirimi maalesef şu anda vermiyorlar. Böyle olunca da hastaların cebinden maalesef ekstra para çıkmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullanan Okan Şahin, “En son bir firmamızın bize yaptığı bildirim var. Bu bildirime göre diyaliz hastalarının kullandığı diyaliz solüsyonları var. Bu diyaliz solüsyonlarında devlete uyguladığı iskontonun tamamını artık vermeyeceğini bizlere iletti. Buna baktığımız zaman diyaliz hastaları neredeyse aylık 600 ila 1.000 lira arasında, kullandıkları solüsyonun adet ve çeşidine bağlı olarak değişiyor bu, cebinden ödemek zorunda kalacak. Gerçekten bu vatandaşlarımızın ekonomik anlamda yaşadığı sıkıntıların üzerine bir de böyle bir ödeme çıkması hem bizleri hem vatandaşı ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor. İnisiyatif tabii ki devlet ile ilaç firmaları arasında. Bizler bunu elimizden geldiğince dillendirerek ilaç firması ile devletimizin bu problemi bir an önce çözmesini istiyoruz. Çünkü vatandaşlarımız gibi bizler de eczanelerimizde mağduruz. Çünkü muhatap olduğumuz insanın gerçekten ekonomik durumunun ne olduğunu biliyoruz. Belki komşunuz, akrabanız olan insanlar ama bu ücretleri de ödemek zorunda kalıyorlar maalesef” açıklamasını yaptı.

Sosyal Güvenlik Kurumu yaptırım uygulamıyor

Şahin, “Sosyal Güvenlik Kurumu ilaç firmaları ile bunu ödemeye almadan önce belirli bir taahhütname gibi bir sözleşme imzalıyorlar. Bu sözleşmede maalesef yaptırım noktasında herhangi bir şey yer almamış. Ama Sosyal Güvenlik Kurumu’nun eğer isterse uygulayabileceği birçok yaptırım var aslında. Burada bazı ilaç firmalarının yaklaşımları da ilaç özelinde de olabiliyor. Mesela x ilacında herhangi bir sıkıntı yokken y ilacındaki iskontoyu artık vermiyorum diyebiliyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun elinde çok güçlü doneler var. Çok güçlü yaptırım uygulayabilme imkanı var. Şu anda hala uygulamıyorlar” dedi.

İlaç firmaları haklı mı?

Şahin, “Hayatın bazı maalesef ülkedeki gerçekleri var. Şu anda TÜİK’in açıkladığı enflasyon yüzde 61’in üzerinde ve ülkedeki ilaç zammına bakıyorsunuz yüzde 37,43 geldi ve yılda bir defa gelen bir zam bu. Bu sefer enflasyonun bile altında kalmış bir durum söz konusu. Hatta şunu da söyleyebiliriz Euro kuru baktığınız zaman şu anda reelde 16’lar civarında ancak ilaçtaki Euro kuru 6,29. Tabii ki ilaç üreticileri de bu konuda haklı ancak çözüm yolunun bu olmadığını bizler düşünüyoruz. Çözüm yolu ilaç firmaları ile devlet karşılıklı otururlar, görüşürler ve bir çözüm noktası eğer ilaca zamsa zam veya farklı bir uygulama ise farklı bir uygulama. Bir sürü uygulanabilecek yöntem var. Bunun yılda bir defa oluyor olması da çok büyük sıkıntı. Bunu biz daha öncesinde de söyledik. Yılda bir defada tamamının uygulanması yerine bunu 3-4 parçaya bölmek gerek” şeklinde konuştu.

Veresiye oranı çok fazla artmaya başladı”

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

Neredeyse 6-7 ilaçtan bir tanesi yok. Bu çok yüksek bir oran. Bazı ilaçların yerine tedavide kullanabileceğiniz başka bir ilaç yok. Mesela bazı ilaçların muadilleri var muadilleri ile tedaviyi devam ettirebiliyorsunuz. Bazı ilaçların muadili olmamasına rağmen endikasyon muadili dediğimiz aynı endikasyonda kullanılabilecek farklı etken maddeli ürünler olabiliyor ama şu anda piyasada bulunamayan birçok ilacın ne yerine muadili var ne de etken madde noktasında eğer endikasyon muadili ile alakalı bir ilaç da yok. Aile hekimliği sisteminden sonra çok daha eczane ve hekim noktasında vatandaşların tercih ettiği eczaneler belirli olmaya başladı. Bu noktada çoğu sizin mahallenizdeki vatandaş, tanıdığınız, bildiğiniz insan. Yavaş yavaş ekonomik sıkıntılar gün yüzüne çıkmaya başladıkça maalesef veresiyeler de artmaya başlıyor. Vatandaşlarımızı da anlıyoruz sıkıntılı bir süreç ancak eczanelerde de zor bir sürece doğru gidiyor bu. Gün be gün bu veresiye oranı çok fazla artmaya başladı. Eczanenize gelmiş bir çocuk hastanın ihtiyacı olan bir ilacı parası yok diye vermeme gibi bir durumu vicdani olarak pek çok meslektaşım kabul edemiyor, vermek zorunda kalıyor. Daha sonra getirirsin diyor. Tabii ki burada karşılıklı güven söz konusu. Bunların bir kısmı geri dönüyor, bir kısmı geri dönemiyor bu ücretlerin ama maalesef sıkıntılı bir süreç.”

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin’in açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X