Efelerli Kadınlar AYM’nin İmam Nikahı Kararına Tepki Gösterdi

Efeler Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Gülsevil Ergünoğlu, Anayasa Mahkemesi tarafından dini nikahı kıyabilmek için resmi nikah şartının kaldırılma…

Efelerli Kadınlar AYM’nin İmam Nikahı Kararına Tepki Gösterdi

Efeler Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Gülsevil Ergünoğlu, Anayasa Mahkemesi tarafından dini nikahı kıyabilmek için resmi nikah şartının kaldırılma kararının kadınları evlilik hayatında ikinci duruma düşüreceğini öne sürdü. Anayasa Mahkemesi’nin dini nikah kıyılabilmesi için resmi nikah şartını kaldıran karara tepki olarak Efeler Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri Atatürk Kent Meydanı’nda kızgınlıklarını ve üzüntülerini yaptıkları basın açıklaması ile dile getirdiler. Resmi nikah şartı aranmaksızın dini nikahın önünün açılmasıyla yaşanacak en önemli sorunun küçük yaştaki kız çocuklarının evlendirilmesi olacağına vurgu yapan Efeler Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Gülsevil Ergünoğlu, “Ülkemizde maalesef var olan ve önlemek için mücadele ettiğimiz çocuk gelinler için yasal kılıf hazırlanmıştır. Kız çocuklarımızın oyun oynaması, okula gitmesi gereken yaşlarda evlendirilmelerinin önü açılmıştır. Bu karar ile küçük yaşta evlilikler artacak, resmi nikahı olmayan kadının evlilik birliğinde söz hakkı olmayacak ve kadına şiddet ve çocuk istismarı artacaktır. Bu nedenle evlenme yaşı ile ilgili derhal yasal düzenlemeler yapılmalı ve yapılacak düzenlemeler ile küçük yaştaki evlilikler önlenmelidir Bu karar kadına, kadın haklarına yapılan bir darbedir. Anayasa Mahkemesinin verdiği bu karar ile kadının evlilik hayatında ikincil duruma düşürülmesinin ve yasal haklarından mahrum bırakılmasının önü açılmış, eşitlik ilkesi ihlal edilmiştir” dedi. “PEK ÇOK KADIN HAK KAYBINA UĞRAYACAK” Kadınların ve çocukların hak kaybına uğramasına neden olacak şekilde verilen Anayasa mahkemesi kararını kınadıklarını belirten Ergünoğlu, “Türk Medeni Kanunu’ndan kaynaklanan miras hakları ile ayrılık veya boşanma halinde başta boşanma hakkı olmak üzere nafaka ve tazminat hakları ancak resmi nikahın varlığı halinde alınabilir. Resmi nikah şartını ortadan kaldıran bu karar ile pek çok kadın hak kaybına uğrayacaktır. Resmi nikah yapılmadan doğan bir çok çocuk evlilik dışı sayılacak ve çocukların soybağı ve diğer hakları yönünden de hukuki sorunlar çoğalacaktır. Resmi nikah şartı olmaksızın dini nikahın cezasız kalmasıyla erkeğin çok eşliliği gündeme gelecek ve bu durum kadının aleyhine olacaktır. Anayasa Mahkemesinin verdiği bu karar ile mağdur olan yine kadınlar ve çocuklar olmuştur. Mevcut düzenlemeler bile kadın korumaktan aciz kalıyorken toplumun kadına bakışını olumsuz etkileyecek, kadının daha fazla şiddete maruz kalmasına neden olabilecek, küçük yaşta evliliklerin ve erkeğin çok eşliliğinin önünü açacak” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X