Efkan Ala: ‘Elazığ’daki saldırıyı yapan teröristin kimliği belli oldu’

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Elazığ saldırısını yapan teröristin kimliğinin belli olduğunu açıkladı.

Efkan Ala: ‘Elazığ’daki saldırıyı yapan teröristin kimliği belli oldu’

İçişleri Bakanı Efkan Ala, NTV canlı yayınında Funda Görey’in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Elazığ Bitlis ve Van’daki terör olayları.. Elazığ’daki intihar eylemi mi? Yeni bilgiler var mı?

 

Evet bu saldırı intihar saldırı bomba yüklü. 3 polisimiz şehit oldu 217 kişi yaralandı 115’i polis 102’si sivildi 83’ü hastanede 1 kişinin durumu kritik. 1 kişi başka bir ilde gözaltında. PKK’nın aracı nereden aldığı nasıl getirdiği götürdüğü berraklaştı. Bir takım hususlar ortaya çıktı. Diyarbakır’dan Elazığ istikametine doğru gideceği istihbarat bilgisi alındı o plakalı araç değil bu araç gelmiş patlatmış. Bomba yüklü araç ara yollardan Elazığ’a gelmiş. Nasıl yol buldu da girdi soruşturmacı görevlendirdim müfettişler inceleme başlattı. Ana yollardan değil de köy yollarından gelmiş. Teröristin kimliği belli oldu. Bütün sahada operasyonlar devam ediyor. Diyarbakır Trafik Şubesi’ne saldırısıyla ilgili 2 terörist yakalandı.

 

”FETÖ-PKK BAĞLANTILI” AÇIKLAMASI

FETÖ teröristlere yardım etti. Van’da 6-7 Ekim olaylarını hatırlayınız bir araç yanıyor emniyetin panzeri ile sapasağlam emniyet araçlarını götürüp o aracın üzerine atan polis memurlarını yakaladık. Onları görevden aldık işlerine son verdik.

 

15 Temmuz’dan sonra yeniden yapılandırma sürecine gidildi. Başbakan iç istihbaratın İçişleri Bakanlığı’nda dış istihbaratın MİT’de olacağını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı’ndaki istihbarat birimlerinin fonksiyonları yeniden ele alınıyor. Burada alternatifleri sunacağız. Diğer taraftan MİT’in şu andaki hem yapısı hem fonksiyonu eksiği fazlası ele alınıyor. Gerçekten aldığı istihbaratı değerlendirecek olan kurumsal yapı ihtiyacı gözetiliyor. Devletin istihbarat örgütlerinin aldığı istihbaratı değerlendirip devletin politikasına yol gösterecek değerlendirecek bir koordinasyon birimi oluşacaktır. Buna ihtiyaç var. MİT ağırlıklı olarak dış istihbarata bakacak ama iç istihbarattta ne kadar alanda görevli olacak onu tartışıyoruz. Şu kesin içerideki emniyet jandarma istihbaratı iç istihbarata bakacak ama değerlendirmeler sonucunda farklı kararlar da alabiliriz Başbakanlık’a bağlanması…

 

FETÖ ile mücadele için ayrı kurumsal yapı planlanıyor mu?

Elbette belli bürolar bu iş için takip edecektir.

 

TSK’DA YENİ YAPILANMA

MGK’da şu anda sivil irade ağırlıkta. MGK’nın yapısı şu anda gündemde değil.

 

EMNİYETTE FETÖ İHRAÇLARI

Şimdi kripto olarak gizlenmiş yeni soruşturmalarla ortaya çıkan 50-60 kişi oluyor. Buna dünyada söylenebilecek en son tanımlama cemaat olabilir. Bu bir gizli ve bir istihbarat örgütü gibi kurgulanmış gibisi fazla taş çıkartacak cinsten kurgulanmış. Polislere ilişkin daha da var tespit edilen. Yeni açığa almalar olabilir. 17-25 Aralık’ta 81 il emniyet müdüründen 74’ü bunlardandı. Daire başkanlarının tamamı bunlardandı onları da aldık. 5 bin civarında kişiye soruşturma açtık.

 

POLİSE AĞIR SİLAH YETKİSİ

 

Ağır silah alıyoruz, güç dengelenmeli. O zaman bile MİT’in elindeki birkaç füze işe yaradı. Külliye’de onlara bombalarken atıldı ve biz etkisini gördük onun.

 

Adil Öksüz’den haber var mı?

 

Henüz yakalanmadı arıyoruz.

 

Hakkari ve Şırnak’ın ilçe olmasından neden vazgeçildi?

 

Meclis’te değerlendişrme yapıldı karar tekrar değperlendirielecektir hangi yönde karar verilirse gereği yapılacaktır. Biz onu değerlendireceğiz. Bu yapılsaydı bile devlet kurumlarının tamamı taşınmayacaktı. Kısmen taşınacaktı bazı kurumlar.

 

Özel Harekatçı polislerin KPSS’siz alınması konusu…

 

Şu anda biz 10 bin kişiyi normal polis memuru ilana çıktık 60 ve yukarı alanlar müracaat ediyor. Ama Özel Harekat’a alacağımız adaylardan KPSS’yi kaldırdık bir de askerlik şartı arıyoruz. İlana çıkacağız ilanda askerlik şartı arayacağız KPSS şartı aramayacağız. Neden? Geçtiğimiz nisan ayında KPSS şartı aradık 50 üzeri alanlar için 4 bin kişi için 7 bin kişi başvurduk fiziki yeterlilikten sonra eledikten sonra elinizde kalmıyor. Seçme imkanımız olsun diye. Bu imkanı çoğaltmak için yapılmış bir düzenleme.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X