Eğitimde ‘özel’ dönem

Dershanelerin kapanmasıyla birlikte Bursa’da özel okul sayısı 332’ye ulaşırken, 5 bin liraya da 30 bin liraya da eğitim veren özel okullar var.

Eğitimde ‘özel’ dönem

SEYİT GÜNDOĞAN 

Dershanelerin kapanmasıyla birlikte eğitimde yeni bir dönem başladı. Bazı dershaneler fiziki şartlarını iyileştirerek tam donanımlı okula dönüşürken, temel liseye dönüşen kurumlar da bulundukları ortamda eğitim veriyor. Birçok özel okul önümüzdeki eğitim-öğretim dönemi için kayıt yapmaya devam ederken, her keseye göre özel okul bulunuyor. Temel liseler kapıyı 5 bin-5 bin 500 liradan açarken, fiziki şartları daha iyi olan tam donanımlı özel okulların  sadece eğitim ücreti 9-10 bin liradan başlıyor. Bu  fiyatlara 3 bin ila 4 bin 500 lira arası yemek ve aynı oranlarda da servis ücretleri eklendiğinde bir öğrencinin komple bir yıllık özel okul masrafı 30 bin liraya kadar çıkabiliyor. Veliler, 3 bin 500 lira teşvikten de faydalanabiliyor. Öğrenciler özel okulların bursluluk sınavlarına girerek burs kazanmaya çalışırken, okullar TEOG Sınavı sonuçlarına göre de burs veriyor.

BURSA’DA 332 ÖZEL OKUL VAR

Bursa’da şehir merkezinde şu anda dershaneden dönen temel liselerle birlikte toplam 242 adet özel okul bulunuyor. İlçeler de işin içine girince bu rakam 332’ye çıkıyor. Özel okulların en yoğun olduğu ilçe  Nilüfer. Yeni eğitim-öğretime hazırlanan okulların da hemen hemen tamamının da Nilüfer’i tercih etmesi Nilüfer’i özel okullar için tam bir cazibe merkezine dönüşmüş durumda.  Nilüfer’de şu anda 158 adet özel okul bulunurken, Osmangazi’de 68, Yıldırım’da ise 16 tane özel okul var. Önümüzdeki yıl eğitim-öğretime başlamaya hazırlanan özel okullar da göz önüne alındığında bu rakam daha da artacak.       

EN İYİ MİRAS EĞİTİM

Özel Öğretim Kurumları Derneği Bursa Temsilcisi İnanç Düzgün, özel eğitimin önemine dikkat çekerek, velileri okul seçiminde çok dikkatli olmaları konusunda uyardı. Özellikle dershaneden bozma temel liselerin fiyatı oldukça aşağıya çektiğinin altını çizen Düzgün, “Eğitimde fiyat ucuzladıkça eğitim kalitesi düşer. Velilerin bunu gözardı etmemesi lazım. Ortalama olarak Bursa’daki özel okul fiyatları 5 bin 500 liradan başlıyor 17 bin liraya kadar çıkıyor. Bu sadece eğitim ücreti. Buna bir de ortalama 3 bin lira yemek 3 bin lira da servis ücretini eklemek gerekiyor. Kıyafet ve kitap parası da eklenebiliyor. Her işte olduğu gibi eğitimin de ne sunduğu önemli. Velilerin bu konuya çok dikkat etmesi gerekiyor. Bunu çok iyi araştırsınlar. Günümüzde çocuklarımıza bırakabileceğimiz en önemli miras eğitimdir. Her şeyden kısabilirsiniz ama eğitimden kısmayın çocuğunuza. İyi bir eğitim artık mecburi. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye de özel sektöre doğru evrilmeye başladı. Özel sektör nitelikli insan arar. Bu yüzden özel okul ihtiyacı da arttı, niteliği de arttı” diye konuştu.

ÖZEL OKULLAŞMANIN ARTMASI LAZIM

Özel okullaşmanın ülkemizde az olduğunu, daha da artması gerektiğine dikkat çeken Düzgün, “Özel okulculuk nitelikli eğitim açısından çok önemli. Temel liseler ise geçici. Temel liseler 4 yıllığına açılmıştı. 4 yılın 1 yılı doldu, kaldı 3 yıl. Ondan sonra kanunun ön gördüğü sürece dönüşüm süreci başlayacak. Onlardan bu süre sonunda müstakil okula dönüşmeleri istenecek. Şartları sağlayamayanlar elenecek. Temel liseler, dershaneden bozma, biraz okul, biraz dershane oldu. Devletin da bu aşamada özel okul için teşvik vermesi doğru bir şey. İnsanlar özel okula yönlendirilmeye başlandı. Çünkü teşvikle devlete de daha ucuza geliyor. Özel okullarda öğrenci daha iyi bir eğitim almış oluyor. Tavsiyem insanlar yapabiliyorlarsa çocuklarını özel okullara göndersinler. Başlı başına özel okulların fiyatları 9-10 bin liradan başlar. Bunu aşağı çeken temel liseler oldu.  Okulun yurtdışı bağlantısı varsa, yabancı öğretmenleri varsa ya da ekstra özellikleri varsa fiyat artabilir. Fiyatlar şehre göre de değişebilir. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa Türkiye’nin en büyük ve en pahalı 4 şehri. Özel okul sahipleri de buna ayak uydurmak zorunda. Hatta Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki özel okul ile Yıldırım’daki özel okul fiyatı arasında ciddi farklar var” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X