Ekimler azaldı fiyatlar yükseldi

Tarlasını sulayamayacağını düşünen çiftçinin kışlık üründen kaçması nedeniyle yarı yarıya düşen üretim, kışlık sebze fiyatlarını da katladı.

Ekimler azaldı fiyatlar yükseldi
GÜRHAN ADANA
 
Bu yıl kışlık sebzelerin ekim alanlarının azalması nedeniyle fiyatların geçen yıla göre yükselişe geçtiği belirtildi. Kışlık sebze fiyatlarının geçen yıla göre 2-3 kat arttığına işaret eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ürün planlamasının önemine değindi.
 
Temmuz ve Ağustos aylarında yetersiz yağışlar yüzünden kışlık sebze ekiminin yapılamadığını ifade eden Aktaş, düşük rekoltenin fiyatların yükselmesine neden olduğunu söyledi.
 
PLANLI EKİM
 
Kışlık sebzelerin toprağın en çok suya gereksinim duyduğu yaz aylarında ekildiğini hatırlatan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, çiftçinin ürününü sulayamayacağı endişesinin etkin olduğunu vurguladı. İlçede yalnızca Orhaniye ve Akbıyık sulama göletlerinden su sağlanabildiğini kaydeden Aktaş, “Yeniköy, Burcun ve Kavaklı sulama göletleri su yetersizliği nedeniyle kullanılamadı. Tarlasını sulayamayacağını düşünen çiftçi de, kışlık ürünlere yönelmedi. Gelecek yıl fazla ekim olursa, kışlık ürünlerde fiyatlar düşer. Bu nedenle çiftçi planlı ekim önerilerimizi dikkat almalıdır” dedi.
 
KIŞLIK SEBZEDE FİYATLAR
 
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş’ın verdiği bilgilere göre geçen yıl 5 bin dönüm alana ekimi yapılan pırasa bu yıl 2 bin dönüm alana ekildi. Geçen yıl 40 kuruş olan 1 kilo pırasa bugünlerde 80 ile 100 kuruş arasında değişen fiyatlardan alıcı buluyor. Geçen yıl 6 bin dönüm alana ekimi yapılan karnabahar 3 bin dönüm alana ekildi ve 80 kuruş olan tane fiyatı bu yıl 3,5 TL’ye çıktı. Geçen yıl 3 bin 500 dönüm alana ekilen lahana bu yıl 2 bin dönümde kaldı. 15-20 kuruş olan kilo fiyatı bu yıl 20-30 kuruşa yükseldi. Brokolide de ekim alanları daraldı. 2 bin 500 dönümden bin 500 dönüme indi. 50 kuruş olan satış fiyatı 1,5 TL’ye kadar arttı. Havaların sıcak gitmesiyle hızla büyüyen ıspanak kartlaştı, kilo fiyatı iki kat artarak 70-80 kuruşa kadar yükseldi.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X