‘EKK kararlarını Başbakan Yıldırım açıklayacak’

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının neticelerini, Başbakan Binali Yıldırım’ın perşembe günü Türkiye ve dünya kamuoyuna açıklayacağını söyledi.

‘EKK kararlarını Başbakan Yıldırım açıklayacak’

Kaynak, CNN Türk’te katıldığı bir programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomideki sert dalgalanmanın ABD’deki başkanlık seçimlerinin sürpriz bir netice vermesiyle başladığını belirten Kaynak, Donald Trump’ın hem seçim kampanyası boyunca hem de seçimden sonra güçlü Amerikan ekonomisi, dışarıdaki yatırımları içeri çağırma politikasının doları bütün ülkelerin parası karşısında çok güçlendirdiğini kaydetti.

Türkiye’nin bu durumdan bir miktar daha fazla etkilendiğini ifade eden Kaynak, ”Bunun birinci sebebi, bizim aslında 15 Temmuz’dan sonra Bakanlar Kurulunda değerlendirdiğimiz bir hadiseydi. Bu FETÖ, darbe girişimini milletimizin kararlılığıyla ve cesaretiyle başaramadı. Bunun bitmeyeceğini biz öngörüyorduk. Çeşitli yeni varyasyonlarla ülkemize zarar vermeye devam edecekti. İkincisi, Avrupa Birliği’nin maalesef uzun yıllardan beri takip ettiği politikadan vazgeçip daha ırkçı daha radikal bir yöne doğru kayması. Üçüncüsü geçen sene 24 Kasım’da Rusya ile yaşadığımız uçak krizinden sonra turizmde meydana gelen gerilemeler. Buna şunu da ilave etmemiz lazım, gerek DHKP/C’nin, gerek PKK’nın gerekse DEAŞ’ın şehirlerde masum insanlara ve turizme yönelik sabotajlarının da önemli bir miktar payı var” dedi. Benzer bir sürecin 2008-2009 dünya global finansal krizinde de yaşandığını hatırlatan Kaynak, o dönemde çok önemli, günlük hayata dokunan önlemlerin alındığını ve Türkiye’nin süreci dünyada en iyi atlatan ülke olduğunu vurguladı.

TEDBİRLER PAKETİ

EKK toplantısı ile ilgili de bilgi veren Kaynak, ”Ekonomi Koordinasyon Kurulunun neticelerini perşembe günü Sayın Başbakanımız Türkiye ve dünya kamuoyuna açıklayacak. Kararlar alındı ama bu kararlar hemen açıklanmadı. Neden? Mali ve Hazine bürokrasisinin teknik düzenlemeler gerektiren, sermaye piyasalarının, BDDK’nın bir kısım konuları var. Onlar dün ve bugün çalışıldı” diye konuştu. Kaynak, şirketlerin, yüksek faizli borçlanmasının önüne geçecek kararların açıklamada görüleceğini ve bunun çok önemli olduğunu dile getirdi. Faizdeki yükselişin şirketleri çok çabuk etkilediğine işaret eden Kaynak, ”İnsanımızın günlük hayatına dokunan, şirketlerimizi finansal anlamda ve bankalarımızı rahatlatacak bir tedbirler paketini Başbakanımız açıklayacak” dedi. Veysi Kaynak, söz konusu kararların kısa vadede uygulanacağını vurguladı.

İSTİHDAM ARTIRACAK ÇALIŞMALAR

Bu kararların bir kısmının cuma günü bir kısmının da 1 Ocak’tan itibaren uygulanacağına dikkat çeken Kaynak, ”İş gücü piyasalarında da istihdamı arttıracak çalışmalar var. Herkesin merak ettiği bir husus daha var; Avrupa’da ‘Türkiye ile müzakereleri donduralım’ tavsiye kararından sonra bizim için iki önemli hadise var. Bir tanesi Gümrük Birliği ne olacak? Biri de Türkiye’de 3 milyon mülteci var. Bunlarla ilgili geri kabul birebir anlaşması ve mali yardım paketi var. Bunlar ne olacak? Gümrük Birliği ile ilgili Ekonomi Bakanımız, Gümrük ve Ticaret Bakanımız, Avrupa Birliği Bakanımız, bilgiler verdiler bu kurulda” diye konuştu.

BEDELLİ ASKERLİK YOK

Başbakan Yardımcısı Kaynak, ‘Bedelli askerlik var mı?’ sorusunu ise, ”Bu soruyu iki oğlum ve damadım da soruyor ama Türkiye’nin yurt içinde, yurt dışında çok önemli terörle mücadele operasyonları yaparken bedelli askerliğin gündeme gelmesi bile mümkün değil. Asla mümkün değil” diye yanıtladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X