ASLIHAN AYDIN
Çırakoğlu, Bursa’da 250 gram ekmeğin şu anda 1,25 liraya satıldığını belirterek, ‘’Girdi maliyetleri çok yükseldi. Un, maya, işçilik ücreti gibi birçok kalemde fiyat artışları yaşandı. Artık dayanmak mümkün değil. Hazırlık aşamasındayız. Toplantı yapılıp karar verilecek. Şu anda rakam vermek doğru olmaz.
Ancak yüzde 20-25 arası zam olabilir. Bu artışın şekline karar verilmedi. Ya gram düşürülüp fiyat aynı kalır ya da gram sabit kalıp fiyat artışına gidilir. Gram sabit kalırsa 1,5 liraya çıkabilir. Tablo çok yakın bir tarihte netleşecek” dedi.
BAŞKA ÇAREMİZ YOK
Un fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Çırakoğlu, “50 kiloluk un, 85-95 lira arasında değişiyor. Geçen yıl bu rakam 65-75 lira arasındaydı. Buğdayın içindeki protein değerlerine göre fiyat şekilleniyor.
Buğday hasadında sona gelindi. Bu yıl rekoltede sorun yok ancak yağmurlar nedeniyle buğday kalitesinde sıkıntı yaşandı. Kaliteli buğday bulmakta zorlanıyoruz. Unun fiyatı da günbegün değişiyor.
Nerede duracak bilmiyoruz” diye konuştu. Ekmek zammı konusunda fırıncıların yoğun bir talebi olduğunu ifade eden Çırakoğlu, ‘’Bu konu bizim elimizde değil.
Fırıncı burada son durak. Hayat pahalılaştı. Başka çaremiz yok. Mecbur kalıyoruz” dedi. Çırakoğlu, federasyondan da bir kaç gün içinde fiyatlarla ilgili açıklama gelmesini beklediklerini kaydetti.
KAÇAK FIRINLAR BÜYÜK SORUN
Bursa’daki ruhsatsız fırınlara da işaret eden Çırakoğlu, 120 adet merdivenaltı fırının olduğunu bildirdi. Ruhsatlı fırın sayısının 250 olduğunu anlatan Çırakoğlu, ‘’Eğer bu ruhsatsız fırınlar olmasa, kapasitelerimiz yüksek olur ve zam oranı daha düşük kalabilirdi. Ruhsatsız fırınlar bizim için büyük sorun oluşturuyor” diye konuştu.