Ekmeğini ‘acı’dan çıkaran köy

Türkiye’nin önemli kırmızı biber üretim merkezlerinden Kilis’teki 2 bin nüfuslu Hasanceli Köyü, geçiminin büyük bölümünü kırmızı pul biber ve salça üretiminden sağlarken, ihracatta da adından söz ettirmeye başladı.

Ekmeğini ‘acı’dan çıkaran köy

Geçen yıl Suriye’deki gelişmeler nedeniyle sosyal ve ekonomik anlamda zor günler geçiren Kilis, Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde oluşan güvenli ortam sayesinde, bu yıl ekonomik anlamda önemli ilerleme kat etti. Kentin en önemli gelir kaynaklarından olan kırmızı biber, Suriye’nin Afrin bölgesinin karşısında bulunan Kürt Dağı eteklerinde ve Musabeyli ilçesinde yoğun bir şekilde üretiliyor. Kadınların çoğunlukta olduğu hasatta, işçiler aileleriyle birlikte biber topluyor. Kuruması için açık alanlara serilen ardından köydeki fabrikalarda özenle seçilen kımızı biberler, salça ve pul biber olarak yurtdışına ve Türkiye’nin birçok yerine gönderiliyor. Kırmızı biber en yoğun üretimin yapıldığı Hasanceli Köyünde 8 pul biber ve salça fabrikası bulunuyor. 2 bin nüfuslu Hasanceli köyündeki Dağcıoğlu pul biber ve salça fabrikasından Suudi Arabistan, Irak ve Almanya’ya pul biber ve salça ihraç ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X