‘Ekonomi felakete sürükleniyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, bazı şirket hisselerinin Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasını sert bir dille eleştirdi ve Türkiye ekonomisinin felakete sürüklendiğini savundu.

‘Ekonomi felakete sürükleniyor’

Selin Sayek Böke, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, bir fonun varlık fonu olabilmesi için bir varlığa dayanması gerektiğini, Türkiye’nin ise petrolünün, emtiyasının, yüksek gelirinin ve tasarrufunun bulunmadığına dikkati çekerken, şunları söyledi:

‘Bu koşullarda kurulan bir fon ancak şunu yapabilir: Kamu kurumlarını kendine alır, ipotek eder, teminat gösterir ve bu ipotek ettiği kamu kurumları üzerinden borçlanır. Yani kurulan fon, bir kaynağı, yatırıma dönüştürme fonu değildir. Bu bir borçlanma fonudur, bir varlık fonu değildir. Daha da acısı ülkenin kurumlarını, devletini, 80 milyonun ortak kaynağını ipotek ettirir ve ne için kullanacağını dahi söylemez. Bir yeniden bir borçlanma mekanizması kurar. Kısacası adına Varlık Fonu denen bu şey, esasında kanunla kurulmuş bir aile şirketi.

 

Yiye yiye, sata sata beş kuruş bırakmayıp, en sonunda evi ipotek ettirip, hanımın bileziklerini bozduranın başına ne gelirse bugün Türkiye’nin altın bileziklerini bozduranlar, Türkiye’nin başına aynı derdi sarmaktalar. Başımıza ne geleceğini çok iyi biliyoruz. Bugün bütçeden eksilen bu 5 milyar liranın yerine yeni vergi mi koyacaksınız, cezaları, harçları mı artıracaksınız, otoyollara yine zam mı yapacaksınız? Sağlık katkı paylarını yine artıracak mısınız? Eğer vergiyi arttırmayacaksanız, yeni zamlarla yeni gelir kapıları açmayacaksanız, o zaman bütçeyi açığa ve ekonomiyi bir çöküşe mi sürükleyeceksiniz?

DENETLENEMEYECEK

Bu fon sadece Sayıştay denetiminden muaf değil. Bu fon, kamu ihalesinden de muaf, sermaye piyasalarının kontrolünden de muaf, devlet memurları mevzuatına da tabi değil. Bu fon tamamen keyfi yönetilecek bir fon. Elinizi 6,5 milyonun işsizliğine son vermek için kullanılması gereken İşsizlik Fonuna sakın ha uzatmaya kalkmayın. Elinizi 6 milyon asgari ücretlinin zar zor mecburen biriktiriyor olduğu BES’e sakın ha uzatmaya siz kalkışmayın. Vatandaşın cebinden elinizi çekin.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X