Ekonomide 2015 böyle geçti

Türkiye’de 2015’te yapılan iki seçim, ekonominin seyrini de etkiledi. AK Parti’nin 1 Kasım’da tekrar tek başına iktidara gelmesiyle siyasi belirsizliğin ortadan kalkması piyasalara olumlu yansıdı.

Ekonomide 2015 böyle geçti

Türkiye’de 2015’te yapılan iki seçim, ekonomiyi ve piyasaların seyrini de etkiledi.  AK Parti’nin 1 Kasım’da tekrar tek başına iktidara gelmesiyle siyasi belirsizliğin ortadan kalkması piyasalara olumlu yansıdı.

Türkiye’de 2015’te yapılan iki seçim, ekonomiyi ve piyasaların seyrini de etkilerken, AK Parti’nin 1 Kasım’da yeniden tek başına iktidara gelmesiyle siyasi belirsizliğin ortadan kalkması, piyasalara olumlu yansıdı.

G20 Zirvesi kapsamında liderler Antalya’da buluştu

Türkiye ekonomisi büyümeye devam etti, üst üste 24 çeyrek büyüme başarısını yakaladı.

Dünya ekonomisine yön veren liderler, G20 Zirvesi kapsamında Antalya’da bir araya gelirken, Fed’in faiz artırımı, 4,5G ihalesi, Bank Asya’nın TMSF’ye devri, bu yıl ekonomi gündeminin önemli başlıkları oldu.

Yılın ilk çeyreğinde, Merkez Bankası şubatta politika faiz oranını yüzde 7,75’ten yüzde 7,50’ye indirdi.

Fitch Ratings, Türkiye’nin “BBB-” ile “yatırım yapılabilir” seviyede bulunan kredi notunu ve “durağan” not görünümünü teyit etti.

Yılın ikinci çeyreğinde, 7 Haziran genel seçimlerinin etkisiyle BIST 100 Endeksi değer kaybetti, dolar/TL 2,8097 ile tarihi zirvesini gördü.

BDDK, Asya Katılım Bankası’nın TMSF’ye devredilmesine karar verdi.

Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk aşaması olan Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları inşaatının temeli atıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TUSAŞ bünyesinde Göktürk-1 Uydu Programı kapsamında kurulan Türkiye’nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinin açılışını gerçekleştirdi.

Tekstil Bankası AŞ’nin çoğunluk hisselerini GSD Holding’ten satın alan ICBC, Türkiye’de faaliyete geçen ilk Çin bankası oldu.

Uluslararası piyasaların seyrinin yanı sıra jeopolitik riskler ve siyasi belirsizlik başta olmak üzere ülke içindeki gelişmelerin de etkisiyle dolar ilk kez 3 lirayı aştı.

PPK, faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı.

Yıllık enflasyon temmuzda yüzde 6,81 ile 25 ay aradan sonra ilk kez yüzde 7’nin altına geriledi.

4,5G Yetkilendirmesi İhalesi yapıldı

4,5G Yetkilendirmesi İhalesi’nde KDV hariç toplam 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 avro teklif verildi.

Çin Merkez Bankası, ekonomik büyümeye ilişkin artan endişeler karşısında yuanı devalüe ederek son 3 yılın en düşük seviyesine çekti.

Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüme kaydetti, yılın ilk yarısındaki büyüme yüzde 3,1 olarak gerçekleşti.

Türkiye ile AB arasında “Ekonomik ve Parasal Politika” başlıklı 17. fasıl müzakerelere açıldı.

Yerli otomobilin prototipi kamuoyuyla paylaşıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilin prototipinin kamuflajlı görüntüsünü ilk defa AA Editör Masası’nda kamuoyuyla paylaştı.

Yeni OVP Resmi Gazete’de yayımlandı. Programda, 2015 için öngörülen büyüme rakamı yüzde 3’e çekildi.

1 Kasım milletvekili genel seçimi sonrası ilk işlem gününde, BIST 100 endeksi işlem hacmi rekoru ile yüzde 5,40 yükselirken, şirketlerin toplam piyasa değeri de 1 günde 30 milyar lira arttı.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’ye yönelik ekonomik tedbirler içeren yaptırım kararını imzaladı.

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4 büyüdü.

Fed, gösterge faiz oranını 2006 yılından sonra ilk kez artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X