‘Ekonomide kalıcı bir tahribat beklemiyoruz’

Başarısız darbe girişiminin olumsuz sonuçları olabileceğine vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Şimşek, büyük bir tahribat beklenmediğinin altını çizdi.

‘Ekonomide kalıcı bir tahribat beklemiyoruz’

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, verdikleri mesajın çok açık olduğuna dikkat çekerek, panik yapmaya gerek olmadığını kaydetti.

Şimşek, Bloomberg HT’de katıldığı programda, darbe girişimi sonrası piyasalara yönelik değerlendirmelerde bulundu. 

Türkiye’nin demokrasisinin güçlendiğini, siyasi istikrarın pekiştiğini ve makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu ifade eden Şimşek, ‘Biz bir kabus, kötü bir rüya gördük ama çok kısa sürdü ve geride kaldı’ dedi.

Milletin, toplumun bütün kesimlerinin bu darbe girişimine karşı sağlam durduğunu belirten Şimşek, ‘Gerek Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bizlerin tabii ki sahada olması, gerek bütün toplumun bu sağlam duruşu sayesinde, aslında dünyada eşi benzeri görülmemiş bir durum yaşandı. Elinde silah olmayan halk, milletimiz, eli silahlı ihanet şebekesine karşı büyük bir başarı sağladı. Ben ordumuz içerisinde asla ve asla genel anlamda, bunun tasvip edilmediği kanısındayım. Nitekim birçok yerde de bu sağlam duruş sergilendi ve bu başarısız oldu’ dedi. Türkiye’nin birtakım yapısal sorunları olduğunu ancak onları çözmeye yönelik de yapısal reform gündeminin bulunduğunu vurgulayan Şimşek, ‘Onun için mesajımız çok açık ve net. Panik yapmaya gerek yok. Sakin olmak lazım, çok hızlı bir şekilde işimizin başına döndük. Olağanüstü bir durum olsaydı piyasalar açılır mıydı?’ diye konuştu.

DEMOKRASİMİZ GÜÇLENDİ

Türkiye ekonomisinin, toplumunun genel anlamda büyük bir direnç gösterdiğini dile getiren Şimşek, ekonominin başarılı bir şekilde bir çok badireden ve stres testinden geçtiğini anımsattı. Başbakan Yardımcısı Şimşek, ‘Türkiye’de değişen tek şey varsa, o da demokrasimiz daha da güçlendi. Değişen tek şey varsa bir bütün olarak muhalefetiyle iktidarıyla demokrasiyi sahiplendik. Dolayısıyla toplumsal uzlaşmanın da zemini güçlendi. Yani içeride de tansiyon o anlamda düştü’ dedi.

GEÇİCİ ETKİLER YAŞANABİLİR

Mehmet Şimşek, başarısız darbe girişiminin etkilerini siyasi ve ekonomik olarak ikiye ayırmak gerektiğine işaret etti. Şimşek, şunları kaydetti: ‘Çok kısa vadede turizm kanalıyla çok cüzi, geçici birtakım etkiler yaşanabilir, çünkü dışarıdaki algı, daha iyi yöneteceğiz ama dışarıdan bakış biraz farklı olabilir. Onun dışında kalıcı bir etki olamaz. Türkiye ekonomisi zaten yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8, ikinci çeyreğinde de güçlü büyümeye devam ediyor. Türkiye rahat bir şekilde bu sene yine Avrupa’da OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri olacak. Çok cüzi, kısa süreli bir etki olsa dahi aşağı yönlü, risk anlamında bu sınırlı kalır. Neden? Çünkü, biz akşamları meydanlardayız, festival var, şölen var, o hava var, gündüzleri de işimizin başındayız. Ekonomiye etkisi o anlamda sınırlı.’

SÜRECİN İYİ YÖNETİLMESİ LAZIM

Olayın başarısız bir darbe girişimi olduğunun altını çizen Şimşek, bunun bazı sonuçları olabileceğini kaydetti. Mehmet Şimşek, ”Tabii ki bu sürecin iyi yönetilmesi lazım. Başlangıçta birtakım tepkiler verilebilir. Çünkü herkes Türkiye’yi yakından bilmeyebilir. Ekonomide bunun doğurduğu kalıcı bir tahribat beklemiyoruz. Ne büyümede ne dış dengede ne de diğer makro ekonomik alanlarda. Özetle kalıcı tahribat yok. Ülkemiz, demokrasimiz, siyasi istikrarımız güçlenmiştir. Dolayısıyla Türkiye’nin önü açıktır. Biz çok hızlı bir şekilde tekrar yapısal reform gündemimize döneceğiz’ diye konuştu.

TÜM KURUMLAR GÖREVİNİN BAŞINDA

Başbakan Yardımcısı Şimşek, piyasaların etkilenmemesi için alınan tedbirlere de değindi. Bu tür durumlarda en önemli konunun likiditenin sağlanması olduğunu ifade eden Şimşek, bu anlamda Merkez Bankasının sınırsız likidite sağlayacağını açıkladığını hatırlattı. Likidite noktasında milletin rahat olmasını isteyen Şimşek, döviz noktasında da gereken açıklamaların yapıldığını dile getirdi. 

Mehmet Şimşek, bütün ilgili kurumların görevinin başında olduğuna vurgu yaparak, ‘Bütün kurumlarımız, Merkez Bankamız, Borsa İstanbul, SPK, BDDK, Hazine, bütün ilgili birimler, hepsi işlerinin başında. Piyasaların etkin bir şekilde, sorunsuz bir şekilde işlem görmesi için gerekeni yaptılar, yapacaklar, yapıyorlar. O konuda tereddüt yok. Her zaman için bizim planlarımız var. Ama şu aşamada ben şahsen olağanüstü bir durumdan, çok kötü bir rüya sonrasında hızla normalleşmenin başladığı bir süreç olarak görüyorum” dedi.

İŞ VE AŞA İHTİYAÇ VAR

Daha önceden açıklanan Ekonomi Müjdeler Paketi’nin çok önemli olduğunu, bunun devamının da geleceğini ifade eden Şimşek, memleketin yapısal sorunlarını çözecek yol haritalarının olduğunu belirtti. Şimşek, peyderpey reformların hayata geçirileceğine işaret ederek, Türkiye’nin iş ve aşa ihtiyacı olduğunu vurguladı. Şimşek, erken seçim beklentilerine karşılık da ‘Sayın Başbakanımız, bayram arifesindeydik, ‘Ne erken seçimi’ dediler. ‘Bu memleketin işe aşa, sorunların çözülmesine ihtiyacı var’ dedi’ ifadesini kullandı. 

GÜNEYDOĞU REFORM PAKETİ AÇIKLANACAKTI

Reform yapmaya devam edeceklerini, Güneydoğu’ya yönelik oradaki yaraların sarılması için yatırımların artırılması için bir paket üzerine çalıştıklarını ifade eden Şimşek, ‘Bu hafta onu anons edecektik’ diye konuştu. Şimşek, Türkiye ve çevresindeki sorunların dışarıdaki algıyı belirlediğini ve etkilediğini dile getirerek, görevlerinin algı ile gerçeklik arasındaki kopan bağı tekrar sağlamak olduğunu kaydetti. 

‘Şu anda Türkiye’nin algısı gerçekliğinden daha kötü’ diyen Şimşek, gerçekliği sürekli daha da iyileştireceklerinin altını çizdi. 

Şimşek, ‘Bence dışarıdan bakanlar şunu görmüştür. Bu millet demokrasisine sahip çıktı. Bu hükümet toplumsal tabanı geniş olan bir hükümettir. Dolayısıyla milli irade arkasındadır. Reform yapma kapasitesi yüksektir. Aslında paralel çetenin devletin kurumlarından temizlenmesi dışarıdan daha önce algılandığı gibi hukuk devleti ilkesinin zedelenmesi değil, tam aksine Türkiye’nin demokrasisini güçlendiren bir süreç diye görürler. Bu çok önemli’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X