Ekonomik kazanımlar tehdit altında

Siyasi istikrar sağlanamaz ve reform yapılamazsa mevcut kazanımları koruyamayacaklarını belirten Bakan Şimşek, bu ortamda mali disiplini sürdüremeyeceklerini kaydetti.

Ekonomik kazanımlar tehdit altında

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Son 13 yıldaki ekonomik kazanımların tehdit altında olduğunu belirten Şimşek, ‘Siyasi istikrarı sağlayıp reform yapamazsak bırakın 2023 hedeflerini biz mevcut kazanımları koruyamayız. Türkiye’nin küresel rekabette elinin güçlü olabilmesi için güçlü ve uzun soluklu bir hükümete ihtiyacı var. Gelişmekte olan ülkeler sıkıntıda ve bu sıkıntılar azalmayacak. Amerikan Merkez Bankası eninde sonunda para politikasını normalleştirecek, faizi artıracak. Belki bu ay belki de yıl sonunda olacak ama bu önemli değil. Amerika kendi menfaatlerine göre o kararı verecek. Türkiye olarak kararın ne zaman verileceğinden bağımsız şekilde, o kararlara, şoklara karşı dayanıklılığımızı artırmamız lazım. Dayanıklılığı da konuşarak slogan atarak artıramayız. Sloganlar 5 kuruşa yaramıyor” dedi.

DENGEYİ KOLLAMAMIZ LAZIM

Siyasi istikrarın ekonomi için öneminli olduğunu vurgulayan Şimşek, reformların uzun vadede sonuç vermesinden dolayı bunlardan kaçınıldığını kaydetti. Bakan Şimşek, “Ancak reform yapıldığında beklentiler kanalıyla çok hızlı bir iyileşme oluyor. Bizim, dengeleri de toplumun değişik kesimlerinin ihtiyaçlarını da gözetip o ince dengeyi kollamamız lazım. Şu anda Türkiye’nin tek çıpası var. Siyasi istikrar yok, Avrupa Birliği yok, bir tek mali disiplin var. Bu da seçim hesaplarıyla heba edilirse, o zaman Türkiye ikiz açık problemiyle karşı karşıya kalacak” diye konuştu. 

MALİ DİSİPLİN DAYANAMAZ

Şimşek, 2002-2014 arasında yaşanan bütün olumsuz gelişmelerden en az şekilde etkilenmesinin temelinde siyasi istikrar ve reform olduğunun altını çizdi. Mehmet Şimşek, “Reform yapılmazsa Türkiye yata kalka gider ama o bizi bir yere götürmez. 90’lı yıllar bunu en güzel örnekleriyle doludur. Türkiye’de siyasi belirsizlik uzun süre devam ederse mali disiplin buna dayanamaz. Bu ortamda mali disiplini sürdüremeyiz. Bu sene Türkiye normal süreçte bütçesini yapamayacak” dedi.

OLMASI GEREKEN STRATEJİ

Yaşanan terör olaylarına da değinen Bakan Şimşek, Türkiye’nin Suriye ve Irak gibi bir yapısı olmadığını dile getirerek, Türkiye’de olmanın Kürtlerin lehine olduğunu kaydetti. Şimşek, “Çözüm süreci boşa gitti algısı yanlış bir algı. Bölge vatandaşlarımız, bu başkaldırıya destek vermiyorsa bütün baskılara zulme rağmen bu konuda tavır koyuyorsa bu, vatandaşın süreci anladığını ve takdir ettiğini gösteriyor. Türkiye’nin gerçekten bu konuda samimi bir şekilde hak ve özgürlükler noktasında ilerlediğini gelecek vadettiğini gösteriyor. Bu, Türkiye’nin önemli bir kazanımıdır. Vatandaş bunu görüyor. Şu anda onların anladığı dilden konuşulması bence olması gereken bir strateji” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X