Ekonomistler kredi notunda düşüş bekliyor

Ekonomistler, Fitch’in Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviye olan ‘BBB-‘den bir kademe düşürebileceğini ve ‘durağan’ görünümü teyit edebileceğini ifade etti.

Ekonomistler kredi notunda düşüş bekliyor

Ekonomistler, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in bugünkü Türkiye değerlendirmesinde kredi notunun ‘yatırım yapılabilir seviyenin’ altına indirebileceği tahmininde bulunurken, notun teyidi halinde ise piyasaların buna çok olumlu tepki verebileceğini öngörüyor.

Kritik karardan bir gün önce değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, Fitch’in Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviye olan ‘BBB-‘den bir kademe düşürebileceğini ve ‘durağan’ görünümü teyit edebileceğini ifade etti. Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, üç ana kredi derecelendirme kuruluşu arasında yakın geçmişte Türkiye’yi en olumlu değerlendiren kurumun Fitch olduğunu hatırlattı. Fitch’i, Moody’s’in izlediğini ve en düşük notu da Standard & Poor’s’un (S&P) verdiğini anımsatan Yılmaz, 15 Temmuz sonrasında ilk hamleyi de aradan yeterli süre geçmeden S&P’nin yaptığını ve ülke notunu bir kademe düşürdüğünü söyledi. Yılmaz, ardından Moody’s’in de not kırdığını, ülkeyi yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına çektiğini ve bu kurumlar arasında Türkiye’ye yatırım yapılabilir seviyede not veren tek kurumun Fitch kaldığını aktardı.

BİR KADEME FİYATLANDI

‘Bugün Fitch’in üçte iki olasılıkla kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına çekmesini bekliyoruz” diyen Yılmaz, bu aşamada görünüm ve gözden geçirmenin açıklamalarının önem kazanacağını vurguladı. Yılmaz, Fitch’in nasıl bir görünümde ülkeyi takip edeceği kararının piyasa etkisini belirleyeceğini ifade etti. Piyasanın şu anda bir kademe not indirimi ve durağan görünümü fiyatladığının altını çizen Yılmaz, ”Çünkü önceki hafta Fitch yetkililerinin risklere yönelik açıklamasına kur tepki vermedi. Düşük bir olasılık olsa da eğer negatif görünüm ya da iki kademe not indirimi ile karşılaşırsak piyasada risk algısının ciddi şekilde kötüleştiğini görebiliriz” dedi.

İNDİRİME KİMSE ŞAŞIRMAZ

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, genel kanının Fitch’in notu indireceği yönünde olduğunu ve bu sebeple not indirimi gelmesi durumunda kimsenin şaşırmayacağını ifade etti. Bu yönde bir beklenti olduğundan, piyasada kısa vadede olumsuz tepki verse de uzun sureli bir olumsuzluk görülmeyeceğini söyleyen Kanlı, ”Ekonomide, bankacılık sektörü üzerinden, kredi kanalı üzerinden, bir etkide bulunabilir ancak bu sınırlı olur. Not indirimi hali hazırda finansal fiyatlar içinde” ifadelerini kullandı.

DAHA GENEL RESME BAKACAK

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, Merkez Bankası kararının Fitch üzerinde önemli bir etkisinin olmayacağını ve Fitch’in daha genel resme baktığını savundu. Olumsuz bir kararın büyük ölçüde fiyatlandığı için finans piyasası üzerindeki etkinin kısa soluklu olacağını tahmin eden Kömürcüoğlu, reel sektör üzerinde önemli bir etki beklemediklerine dikkati çekti. Kömürcüoğlu, Fitch’in 19 Ağustos’taki değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu BBB (yatırım yapılabilir seviye) olarak teyit ettiğini, ancak başarısız darbe girişiminin politik istikrar üzerindeki riskleri arttırması ve artan terör eylemlerinin güvenlik koşullarını kötüleştirmesi nedeniyle görünümü durağandan negatife indirdiğini anımsattı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X