‘Ekonomiye kalkışma gibi algılarız’

Bu dönemde olumsuz bazı şeyleri tetikleyici her kim ne adım atarsa, günü geldiğinde bunu ekonomiye bir kalkışma gibi algılayacaklarını belirten Bakan Zeybekci, ”Böyle bir dikkat ve hassasiyet içindeyiz’ dedi.

‘Ekonomiye kalkışma gibi algılarız’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatçı birliği başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda önemli uyarılarda bulundu. 

Zeybekci, ihracatçı birliği başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, daha önce belediye başkanı olduğu bir dönemde, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türk heyeti başkanı olarak bir toplantıya katıldığını ve burada Türkiye’de kaçak yapı ile mücadele edildiğini söylediğini anlattı. Söz konusu toplantıda katılımcıların ‘Türkiye’de insanlar başkalarının arazisi üzerine veya kamu arazisi üzerine yapı mı yapabiliyorlar’ diye sorduğunu aktaran Zeybekci, o dönem kendisine ‘Ben ne yaptım’ dediğini belirterek, ‘Toparlamaya çalıştık ama gitti. Şimdi de aynı durumdayım. Biz darbeye karşı şöyle yaptık, kahramanlık yaptık, falan… Nasıl yani, siz darbe yapılabilen bir ülke? Zor, anlatmak zor arkadaşlar’ şeklinde konuştu.

YATIRIM VE İHRACAT TEŞVİĞİ

Zeybekci, bakanlık olarak iş adamları ile istişare etmeden hareket etmediklerini dile getirdi. 15 Temmuz darbe girişimi olmasaydı hemen ertesi günü İstanbul’da Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulunun toplanacağını anımsatan Zeybekci, yaklaşık 45 gündür gece gündüz üzerinde çalıştıkları yatırım ve ihracat teşvikleri kararlarının üzerinden son bir kez rötuş yapmayı planladıklarını ifade etti. Zeybekci, pazartesi günü de Bakanlar Kurulunda açıklama yapacaklarını vurgulayarak, o hafta bütün dünya ve ülkenin Türkiye’nin yeni yatırım ve ihracat teşviklerini konuşuyor olacağını, ancak başka şeylerin konuşuyor hale geldiğinin altını çizdi.

DİĞER BAKANLAR KADAR RAHAT DEĞİLİM

Bakanlar başkanlığında ülke ziyaretlerinin başlayacağı bilgisini veren Zeybekci, gittikleri yerlerde Türkiye’deki sivil demokrasi devrimi ile Türkiye’deki ekonomi fırsatlarını görüşeceklerinin altını çizdi. Gecekondu örneğinde olduğu gibi aynı hatayı bir daha yapmayacaklarını, darbeyi anlatmayacaklarına işaret eden Zeybekci, dünyaya Türkiye’nin gerçeklerini ve güzelliklerini anlatacaklarını vurguladı. Zeybekci, Ekonomi Bakanı olarak kendisinin diğer bakanlar kadar rahat olamadığını dile getirdi. Ülkenin ekonomik olarak zarar görmemesi gerektiğinin altını çizen Zeybekci, bununla ilgili hassasiyetlerinin en üst seviyede olduğunu kaydetti. Zeybekci, bir şekilde bu yapıya bulaşmış ve cezasını çekmesi gereken insanların da olduğu ekonomi dünyasında, onların kurucusu olduğu, yönetim kurulunda yer aldığı veya yöneticisi olduğu şirketlerin bu ülkenin envanterindeki bir varlık olduğuna inandığını dile getirdi.

SİZİNLE BERABER BAŞACAĞIZ

Türkiye olarak demokrasi de hep bir acabanın olduğunu anımsatan Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti: ‘İnsan haklarıyla, özgürlüklerle, hukukun üstünlüğüyle, özgür basınla ilgili hep bir çelişkili durumlarımız vardı. Ha bire bir felaket senaryoları vardı. Bugün yarın ne olacak, darbe olur mu, öteki buna müdahale olur mu, ekonomik spekülasyon olur mu? Bundan sonra bütün bunlar bitti arkadaşlar. Artık arkamıza, sağımıza ve solumuza şüpheli gözlerle bakma dönemi bitti. Bundan eminiz, bu bitti. Ama bitiş dönemini geçerken, en az zararla, en az kırma dökme ile geçmeyi gerçekleştireceğiz. Bunu da sizinle beraber yapacağız.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X