Elektrikli otomobil üretimine geçeceğiz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Türk tasarımı ile taksi modeliyle bir elektrikli otomobil üretimine geçeceğiz. Küresel bir başarı hedefliyoruz” dedi.

Elektrikli otomobil üretimine geçeceğiz

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleriyle birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü’yü makamında ziyaret etti. 

ATO’nun yeni yönetimine başarılar dileyen Özlü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın adında ‘sanayi’ sözcüğü olsa da sanayi ve ticaretin ayrı düşünülecek kavramlar olmadığını söyledi. Özlü, “Aslında her sanayici aynı zamanda bir tüccardır. Sanayici bir şey yapıyorsa satıyor, yaparken alıyor” ifadelerine yer verdi.

YENİ BİR YAPIYA GEÇİYORUZ

Bakanlık olarak sanayiye teknoloji enjekte etmek için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Özlü, “Bizim yüksek katma değerli ürünler üretmemiz lazım. Yükte hafif pahada ağır mallar üretmemiz lazım. GSMH içinde yüksek katma değerli ürünlerin payı yüzde 3,4. Bu oranı artırmanın yolu teknolojiden geçiyor. Biz de yeni bir yapıya geçiyoruz. Teknoloji üreten bir Türkiye istiyoruz” dedi. 

Türkiye’nin dış ticareti artırmaya çalıştığında ithalatının da arttığını anlatan Özlü, “Çünkü ihracatımız ithalata dayalı. 10 dolara alıyorsak bir ara ürünü, üzerine bir dolarlık bir iş yapıp 11 dolara satıyoruz. Ne zaman ki 10 dolara aldığımızın üzerine 10 dolarlık daha iş yapıp,  20 dolara satarsak, o zaman bizim dış ticaret açığımız kapanır, cari açık kapanır. Esas açık da teknoloji açığıdır. Türkiye’nin teknoloji açığı var. Teknoloji açığımızı kapatırsak, emin olun akabinde dış ticaret açığı da, cari açık da kapanacak. Onun için teknoloji üretmemiz şart” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK AR-GE YAPMAYACAK YAPTIRACAK

Bakan Özlü, TÜBİTAK’ın da içinde olduğu, devlet teşkilatının da ele alındığı bir düzenleme yaptıklarını kaydederek, yapılacak yeni düzenleme ile Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun yapısının da değişeceğini söyledi. Bakan Özlü, bu çalışmalarla, karar mekanizmalarının hızlanacağını ve süreçlerin kısalacağını dile getirdi. Özlü, Ar-Ge destekleme sistemini de değiştireceklerini anlatarak, “TÜBİTAK Ar-Ge yapmayacak, yaptıracak” değerlendirmesinde bulundu.

KONU TEKNOLOJİK DEĞİL TİCARİ

Yerli otomobil üretimi konusuna da değinen Bakan Özlü, “Babayiğit çıkmadı” sözlerini hatırlattı. Türk sanayisinin otomobil yapıp piyasaya sürecek yeterlilikte olduğuna dikkat çeken Özlü, konunun teknolojik değil ticari olduğunu vurguladı. 

Türkiye’de yabancı firmaların otomobil üreterek ihracat gerçekleştirdiğini, istihdam oluşturduğunu anlatan Özlü, tamamen Türk tasarımı olan yerli bir marka üreteceklerinin müjdesini verdi. Yerli marka otomobil için iş modeli yaptıklarını kaydeden Özlü, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın da onayladığı bu modelle, devletin en fazla yüzde 49 hissedar olacağı bir konsorsiyum oluşturacaklarını söyledi. 

Özlü, “Türk tasarımı ile taksi modeliyle bir elektrikli otomobil üretimine geçeceğiz. Küresel bir başarı hedefliyoruz. Cezayir’de, Uganda’da, Kazakistan’da fabrikalar kuracağız. Dünyanın önemli merkezlerinde uçaktan ineceksiniz, taksi çağıracaksınız, bir Türk taksisi sizi karşılayacak” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X