Elektrikte ‘Gün İçi Piyasası’ dönemi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)  Gün İçi Piyasası’nın planlandığı gibi 1 Temmuz’da açılmasına karar verdi.

Elektrikte ‘Gün İçi Piyasası’ dönemi

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, gün içi piyasasının, ilk başta TEİAŞ tarafından işletileceğini belirtti. Yılmaz, daha sonra piyasa işletim lisansı almasıyla birlikte Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) tarafından işletilmeye başlanacağını bildirdi.

 

Gün içi piyasasının, kapı kapanış zamanına kadar elektrik enerjisi ticaretinin yapıldığı organize toptan elektrik piyasası olduğunu belirten Yılmaz, “Kapı kapanış zamanı da şimdilik fiziksel teslimatın iki saat öncesi olacak. Yani lisanslı piyasa katılımcıları elektriğin teslimatına iki saat kalana kadar alım satım yapabilecek. Bu iki saatlik sürenin zamanla 45 dakikaya düşürülmesi de planlar arasında, yani Kurul elektrik ticaretini gerçek zamana yaklaştıracak devrim niteliğinde bir adım atmış oldu ve devamı da gelecek inşallah” ifadelerini kullandı.

 

Mustafa Yılmaz, gün içi piyasasının, sürekli ticaret yöntemiyle çalışan bir piyasa olacağını vurgulayarak, “Gün içi piyasası, saat 18.00’de ertesi günün saatleri için açılacak ve işlemler sürekli olarak yapılacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yerli yazılımla 1,5 milyon dolar

 

Gün içi piyasasının yazılımının yüzde 100 yerli olup tüm kodların TEİAŞ yazılımcıları tarafından geliştirildiğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

 

“Bu sayede yaklaşık 1,5 milyon dolar TEİAŞ’ta kaldı ancak bu rakam önümüzdeki günlerde diğer getirileri ile birlikte çok daha yükselecek. Elektrik piyasasına Dengeleme Güç Piyasası Yönetim Sistemi’nden sonra Türk yazılımcılar tarafından geliştirilen dünya standartlarında bir yazılım daha kazandırıldı. Bu ülkemiz için büyük bir gurur.”

 

Gün içi piyasasıyla Türkiye’nin, Avrupa ve ABD elektrik piyasalarıyla “piyasa kurgusu olarak eşitlenmiş” olacağına işaret eden Yılmaz, “Gelişmiş ülkelerde örneğin Almanya elektrik piyasasında olup da Türkiye’de olmayan bir ticari platform kalmamış olacak” ifadesini kullandı.

 

Yılmaz, gün öncesi piyasası, gün içi piyasası ve dengeleme güç piyasa yapısının tamamlandığını, gün öncesi ile gerçek zaman arasındaki 36 saate varan zaman farkının ortadan kaldırıldığını ve bundan sonra piyasadaki minör sorunların çözümüne odaklanmak için daha fazla zaman kalacağını kaydetti.

 

EPDK’nın da yönlendirmeleriyle TEİAŞ ve EPİAŞ arasında protokol yapıldığı ve piyasa işletmeciliğinin EPİAŞ’a devrini kolaylaştırmak amacıyla EPİAŞ personelinin TEİAŞ bünyesinde piyasayı işleten birimde çalışmaya başladığı belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X