‘Emanet’ oyları geri istedi

Olay Medya’ya özel konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, 7 Haziran seçimlerinde HDP’ye oy veren CHP’lileri 1 Kasım’da geri çağırdı: ‘Aydınlar ‘HDP barajı aşmalı’ dedi. CHP’nin oy kaybı bilinmez ama stratejik amaçla HDP’ye oy verenler yuvalarına dönebilir.’

‘Emanet’ oyları geri istedi

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın Olay TV’de hazırlayıp sunduğu “Gündemin Getirdikleri” programının dünkü konuğu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. CHP Genel Merkezi’ndeki makamında Özdal’ın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, 1 Kasım seçimleri ve ülke gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

HDP’YE GİDEN ‘EMANET’ OYLAR

7 Haziran seçim sonuçları incelendiğinde, sol aydınlarda “HDP’nin barajı aşması gerektiği” yönünde bir eğilim oluştuğunu belirten Kılıçdaroğlu, “CHP’den ne kadar oy kaybı var, bunu bire bir bilmemiz mümkün değil. Geçmişte CHP’nin yüksek oy aldığı yerlerde HDP’ye oy kaydığını gördük. Stratejik amaçlarla HDP’ye oy veren vatandaşlarımız varsa onlar yuvalarına dönebilirler. Biz hiçbir ayırım yapmadan bütün vatandaşlarımızdan oy istiyoruz” dedi.

EKONOMİ VAATLERİMİZ, GSMH’NİN YÜZDE 2,9’U

7 Haziran ve 1 Kasım seçim süreçlerinde “en gerçekçi” reel seçim vaadlerinin CHP tarafından kamuoyuna sunulduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, diğer partilerin de CHP’nin seçim bildirgesini örnek alındığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, ekonomiyi en iyi okuyan partinin de CHP olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bunlar ekonomiyi biliyorlarsa ülkede nasıl 20 milyonu aşkın yoksul var? Ekonomiyi bilseler ve iyi yönetselerdi dolar 3 lirayı geçmezdi, her 4 üniversite mezununun biri işsiz olmazdı, bu ülke saman ithal etmezdi. Seçim beyannamemizin bütçeye ağır yük getirdiğini bile söylediler ama baktılar vaatlerimiz doğru, bizi örnek aldılar. Her vaadimizin kuruşu kuruşuna hesabını yaptık. Bu ülkede 27 buçuk yıl vergi nasıl toplanır, harcama nasıl yapılır, çok iyi bilirim. Bu işleri en iyi bilen 10 kişiden biriyim. Biz vergiyi de ekonomiyi de bütçeyi de biliriz.”

Seçim vaatleri için uzman ekonomistlerle çalıştıklarına işaret eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Vaatlerimiz bütçeye GSMH’nin yüzde 2.9’u kadar yük getirecek. Zaten bir parti yüzde 2.9’unu halktan, emekliden, işçiden yana kullanmıyorsa niye iktidar oluyor ki? Şimdi seçimlere ekonomik bakanlar rahatlıkla oyunu CHP’ye verebilir. Tam emeklilere 2 maaş ikramiye mutlaka vereceğiz. Asgari ücret bin 500 lira olacak.”

“TÜRKİYE’NİN CHP İKTİDARINA İHTİYACI VAR…”

1 Kasım seçim sonuçları için net bir oy oranı hedeflemediklerini ve tek hedeflerinin iktidara gelmek olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Anketlerde oyu yükselen tek parti CHP gözüküyor. Biz parti olarak bir anket yaptırmadık. O yüzden net bir oy oranı söyleyemem. Bir hedef koymadık ama tek başına iktidar olursak başarı sayarız. Açık ve net söylüyorum amacımız tek başına iktidar olmak. Türkiye, CHP’nin tek başına iktidara gelmesine ihtiyaç duyuyor. Kendi ülkesini bu hale getiren siyasi iktidar, yeniden iktidar olursa Türkiye’nin felaketi olur.”

400 VEKİL ÇIKMAYINCA TERÖR TIRMANDI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun çözüm adresi olarak da TBMM’yi gördüklerini dile getirdi. Bu sorunu çözecek tek partinin ise CHP olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: 

“Meclis’te grubu bulunan ya da bulunmayan bütün siyasi partiler, terör konusunda açık, net, kesin tavır takınmalı. Tüm siyasi partilere sesleniyorum, şu veya bu şekilde sempati anlamına gelecek, destek olacak ifadelerden kaçınmaları gerek. Artık bu sorunun çözülmesi lazım. Sorun tek boyutlu değil, çok boyutlu. Bütün boyutlarıyla ele alıp çözüm üretmek gerekiyor. Toplumun uzlaşması gerekiyor. Çözüm için samimi ve dürüst olacaksın, gizli ve kişisel hesabınız olmayacak. Halka hesap veremeyecek angajmanlara girmeyeceksin. Bu nedenle Oslo tutanaklarını açıklayamıyorlar. Halka ve muhalefete bilgi vereceksiniz. Bunları yapıyorsanız bu sorunu çözebilirsiniz. Ne oldu da  7 Haziran’dan sonra terör tırmandı? 400 milletvekili çıkmadı diye mi acaba? Bu, oy kaygısıyla bakılacak bir olay değil. Sorunu akılla mantıkla çözmemiz lazım. Anahtarı demokraside.”

İŞ DÜNYASI RAHAT OLSUN

İş dünyasına da seslenen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Ekonominin kötü gittiğini biliyoruz. İş dünyasına baskı var. Ekonominin kötü gittiğini ve sorunları söyleyemiyorlar. Bütün iş dünyasına sesleniyorum. Hiç meraklanmasınlar. Her türlü sorunu çok rahat dile getirebilecekler. Çünkü biz demokratız” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN MESAJ VAR: BURSA YENİ BİR SAYFA AÇMAK ZORUNDA

“Bursa bizim için çok önemli bir kent. 1970’lerden beri Bursa’yı bilirim. Yeşil Bursa olarak biliriz ancak çok kötü bir kentleşme süreci yaşandı. Bursa tarihi bir kentimiz. Osmanlı’ya başkentlik yapmış bir şehir. Aydın insanların yaşadığı bir kent ama beklediğimiz oyu Bursa’da bir türlü alamıyoruz. Türkiye gerçekten dünyada saygın bir ülke ve güçlü bir ekonomiye sahip olacaksa güçlü bir üretim yakalamak zorunda. Bu konuda Bursa’nın çok önemli adımlar attığını biliyorum. Teşvik politikamızı değiştirmemiz lazım. Bilim ve teknoloji konusunda ciddi yatırımlar yapmamız lazım. Üniversitelerimizi birer bilgi üretim merkezine dönüştürmemiz lazım. Bunu yaparsak Türkiye dünyada söz sahibi olabilir. Türkiye yeni bir hamle yapmak zorunda. Bursa’dan da bu anlamda büyük beklentilerim var. Yeni bir sayfa açmak zorunda Bursa. Bursa bölgenin lideriyse lideri ve lider olma vasfını sürdürmek zorunda.”

RUSYA UÇAKLARININ SINIRI AŞMASI: ENERJİDE YÜZDE 80 BAĞIMLIYSANIZ

“Rusya’nın Suriye operasyonlarında Türkiye sınırlarını ihlal etmesi kabul edilemez. NATO’nun ve Amerika’nın tepkileri olağandır. Umarım benzer olaylar tekrarlanmaz. Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkileri, rahmetli Özal’dan bu yana sürekli gelişmiştir ama son yıllardaki ilişkilerimizde Rusya’ya tek taraflı bir bağımlılık ortaya çıkmıştır. Enerjide bağımlılığımız yüzde 80’lere ulaştı. Böyle bir şey de kabul edilemez. Bu geleceği iyi okumamaktır. Devlet adamı kimliğinden ve yöneticilikten uzak olunduğu anlamına gelir. Dünyadaki savaşların tekel nedeni enerjidir. Siz enerjide kendi ülkenizi başka ülkelere yüzde 50’yi 60’a aşan oranda bağımlı hale getirmişseniz, o ülkeyle olacak ihtilafta düşeceğiniz zor durumu göze almışsınız demektir. Ama 13 yıldır iktidarda olanlar Türkiye’yi bu tehlikeli noktanın içine getirdiler. Türkiye’nin mevcut durumdan kurtulması lazım.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X