Asgari ücrete yapılan yüksek zammın ardından, gözler emekli ve memurlara yapılacak zamma çevrildi. 2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onayman, “Bugün açlık sınırı, 3 bin 318 lira, yoksulluk sınırı, 10 bin 746 lira olduğuna göre, en düşük emekli maaşı 5 bin liranın altında olmamalı ve ayrıca ülke kalkınmasından emeklilere de pay verilmelidir” dedi.
Bankaların emeklilere dönük kredi politikasının adil olmadığını savunan Onayman, “Özellikle yeterli maaşı olmayan hemen, hemen tüm emeklilerimiz ihtiyaçlarını bir nebze de olsa karşılamak için bankalardan kredi talep etmeye gittiklerinde, ileri bir yaş grubundaysalar, kredi almaları reddediliyor ve rencide ediliyorlar” diye konuştu.
————————–
Pazartesi Söyleşileri’nde bu hafta emeklilerin sorunlarına ışık tuttuk.
Konuğumuz 2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onayman,
“EMEKLİLER ZOR DURUMDA”
Son aylarda ekonomi halkın daha çok gündeminde. Pandemi ve ardından döviz kurunun yükselişi fiyatları artırdı. Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, ülkemizdeki emeklilerin durumuyla ilgili neler söylersiniz?
Emekli maaşı kiraya yetmiyor. Faturaları ödeyemiyoruz. Mutfaklarda yangın var. Geçinemiyoruz. Açlık sınırının 3 bin lirayı, yoksulluk sınırının ise 10 bin lirayı aştığı günümüzde, emeklilerin neredeyse tamamı yoksulluk sınırının altında, milyonlarcası ise açlık sınırının altında maaş almaktadır.
En düşük emekli maaşı ne kadardır?
Özellikle maaş bağlama sisteminden kaynaklı olduğu bilinen en düşük emekli maaşı bin 500 liradır.
“İNSANCA YAŞAM ÜCRETİ TALEP EDİYORUZ”
Asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapıldı. Emeklilerin zam beklentisi nedir?
En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olsun söylemini doğru bir talep olarak görmemekteyiz. Öncelikle şu an uygulanmakta olan emekli maaş bağlama sistemi sonlandırılmalı ve asgari değil, kesinlikle insanca yaşam ilkesine göre en düşük emekli maaşı asgari ücretin üstünde, açlık ve yoksulluk sınırının ortalaması kadar olmalıdır. Bugün açlık sınırı, 3 bin 318 lira, yoksulluk sınırı, 10 bin 746 lira olduğuna göre, en düşük emekli maaşı 5 bin liranın altında olmamalı ve ayrıca ülke kalkınmasından emeklilere de pay verilmelidir. Yine ayrıca tüm emeklilerimiz için 1 Ocak 2022’den geçerli olacak 6’şar aylık maaş zam oranları, doğru olmayan TÜİK açıklamasına göre değil, gerçek enflasyon olarak yaşamımıza yansıyan rakam üzerinden, yani en az yüzde 50 civarında uygulanması zorunluluktur diye görüyor ve talep ediyoruz. Avrupa’da yaşayan emekliler, emekli aylıkları ile dünya turuna çıkarken, Türkiye’de ise doğduğu ve göç ettiği kasabasına, köyüne dahi gidemeyen, tüketici kredisi ve kredi kartı kullanarak günlük yaşamlarını sürdürmek zorunda bırakılan emeklilerin büyük bölümü, bankalara borçlu olup, önemli bir bölümü ise borçlarını ödeyemediğinden icralık duruma mahkum edilmişlerdir. Sonuç olarak bu ülkede emeklilerin sayıları 10 milyonu aşkındır. 4 milyon civarında da sosyal güvenlik mevzuatında dul ve yetim maaşı almakta bulunan kişileri de kattığımızda toplam sayıları 14 milyonu bulan böylesi büyük bir kitlenin yaşamsal mağduriyetinin, yoksulluğunun ne kadar önemli olduğu herkes tarafından görülmelidir.