Emeklilik kaygısı

‘Tüketicilerin Tasarruf Tutumları’ araştırmasına göre, Türkiye’de halen çalışan iş gücünün yarısı, emekliliğinde de çalışmak zorunda kalacağını düşünüyor.

Emeklilik kaygısı

AvivaSA Üst Yöneticisi (CEO) Meral Eredenk Kurdaş, emeklilik dönemlerinde yeterli yaşam standardı sağlamaya yetecek kadar geliri olmayacağından en çok endişelenen iki ülkenin Polonya ve Türkiye olduğunu söyledi.

AvivaSA’nın, ortağı Aviva ve araştırma şirketi Ipsos işbirliğiyle 2015’in ilk çeyreğinde yaptığı ‘Tüketicilerin Tasarruf Tutumları’ araştırmasının sonuçları düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Araştırmada en çok sıkıntı çeken ülkelerin ilk sırasında Polonya ile Türkiye’nin geldiğini kaydeden Kurdaş, kendi finansal durumunu yüzde 23 ile en sıkıntılı gören, yüzde 46 ile de ‘kıt kanaat geçiniyorum’ diyenlere bakıldığında, bütün tabloda en vurguladı.

BORÇLAR KORKUTUYOR

Araştırmada borçluluk ile ilgili de bir soru yönelttiklerini dile getiren Kurdaş, ‘Borçlarımın miktarı beni tedirgin ediyor’ diyen Türklerin yüzde 49 ile 12 ülke arasında birinci sırada olduğunu, ancak toplam borçluluk rakamlarına bakıldığında pek çok gelişmiş ülkede daha yüksek kredi oranlarının olduğunu vurguladı. 

Kurdaş, araştırmada Türkiye’yi yüzde 48 ile Endonezya, yüzde 37 ile Polonya’nın takip ettiğini dile getirdi. Kurdaş, ‘Bu aralar bazı fatura ve ödemelerimi de vaktinde yapamıyorum’ diyenler arasında Türkiye’nin yüzde 41 ile yine ilk sırada yer aldığını anlattı.

BEKLENMEDİK DURUMLAR

Araştırmaya göre çalışan Türklerin yüzde 33’ünün beklenmedik durumlara hazırlıklı olmadığını aktaran Kurdaş, gelecek 12 ayda ekonominin nasıl seyredeceği konusunda en kötümser olanların ise Türkler ve Fransızlar olduğunu dile getirdi. Türk tüketicilerinin ailevi endişeleri sıralamasında yüzde 55 ile ciddi bir hastalığa yakalanma ihtimalinin birinci sırada yer aldığını anlatan Kurdaş, bunu yüzde 46 ile kişisel bilgilerin başkalarınca kullanılması, yüzde 46 ile beklenmedik olaylar, yüzde 44 ile sahtekarlık ve siber dolandırıcılık, yüzde 43 ile de iş güvencesinin olmamasının izlediğini kaydetti.

ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK ÇOK

Emeklilik dönemlerinde yeterli yaşam standardı sağlamaya yetecek kadar geliri olmayacağından en çok endişelenen iki ülkenin Polonya ve Türkiye olarak çıktığını söyleyen Kurdaş, yüzde 58 oranla endişe duyan Polonya’yı yüzde 55 ile Türkiye’nin takip ettiğinin altını çizdi. Türk halkının halen çalışan iş gücünün yüzde 50’sinin emekliliğinde de çalışmak zorunda kalacağını düşündüğünü aktaran Kurdaş, bu durumun genç nüfusun çalışma olanaklarının bir kısmının emekliler tarafından kullanılması sonucunu doğurduğunu söyledi. Kurdaş, Türk halkının yüzde 40’ının yasal bir zorunluluk halinde emeklilik için para biriktirebileceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X