Emniyet’in Gezi itirafı

Emniyet, müfettişlerle birlikte Ankara’daki polis müdahalelerini incelemeye aldı. Polisin bazı bölgelerde ‘zor kullanma sınırını aştığı’ belirlendi.

Emniyet’in Gezi itirafı

Ankara’da Gezi olayları sırasında polisin müdahalesi nedeniyle yaralanan vatandaşların şikâyeti üzerine başlatılan soruşturma sonucunda, bazı bölgelerde olaylara müdahale eden polisin “zor kullanma sınırını aştığı” tespit edildi.

Geçen yıl Ankara’daki Gezi Parkı eylemlerinde bazı vatandaşlar polisin müdahalesiyle yaralandı. Eylemlerin 30 Mayıs’ta İstanbul’da başlamasının ardından 31 Mayıs-16 Haziran arasında Ankara’daki eylemlerde 6 vatandaş etkilendi.

ŞİKAYET ÜZERİNE

Şikâyetçilerden Y.M.Ö., Atatürk Bulvarı üzerinde yüzünden gaz fişeği ile yaralandığını, T.Ö. Meşrutiyet Caddesi’nde gaz fişeği ile ayağından yaralandığını, Ü.İ. Akay Kavşağı’nda gaz fişeği ile yüzünden yaralandığını, H.E. Kızılay AVM önünde gözaltına alınırken copla dövüldüğü ve hakarete uğradığını, D.Y. adlı vatandaş da Meşrutiyet Caddesi üzerinde yüzünden gaz fişeği ile yaralandığını ve O.A. ise Meşrutiyet Caddesi’nde dövüldüğünü, küfür ve hakarete uğradığını iddia ederek İçişleri Bakanlığı’na şikâyette bulundu.

GÖREV SUÇU GÖRÜŞÜ

Şikâyetler üzerine harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan görevlendirdiği müfettişlerle iddiaları incelemeye aldı. 

Müfettişler, yaklaşık bir yılı bulan araştırma ve incelemeleri sonrasında elde ettikleri verilerle ön inceleme raporu hazırlayarak bazı polis müdür, amir ve memurları hakkında soruşturma izni istedi. İçişleri Bakanlığı’nın onay vermesiyle bu kez soruşturma aşamasına geçerek daha detaylı inceleme yürüttü. Hazırlanan raporda, şikâyetçilerin iddialarında yer alan ‘orantısız güç kullanma’nın polisin zor kullanma yetkisi kapsamında oluşabilecek bir görev suçu olduğu görüşüne yer verildi.

VERİLEN CEZALAR

Raporda, bazı görev bölgelerinde zor kullanma sınırının aşıldığı, toplulukların dağıtılması amacına uygun gaz kullanmayan ve amirlerin uyarılarına uymayan personel hakkında disiplin soruşturması yürütülmediği açıklandı. 

Raporu görüşen İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, görev ihmali gerçekleştirdikleri belirlenen 6 polis müdürüne “maaş kesim cezası”, vatandaşların yaralanmasına olaylarına katıldıkları tespit edilen 7 polis memuruna da 6 ay kıdem durdurma cezası verdi.

RAPORDA KİMLER VAR?

EGM’ce hazırlanan raporda; dönemin Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay, yardımcıları Mahmut Azmaz, Nazmi Küçükkale, şube müdürleri Fatih Umutlu, Fahri Küçük, Türker Yamanel, polis memurları Sait İbrahim Yalçın, Hüseyin Din, Yusuf Toprak, Hayri Onur, Ümit Koyuncu, Hakan Köse, Onur Şahin ve Emre Karataş’ın isimleri geçiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X