En ağır darbe domatese

Uçak krizinin ardından Putin’in başlattığı yasak, domates ihracatında 65 milyon dolarlık kayba neden oldu.

En ağır darbe domatese

Turizmden tarıma birçok sektörde Rusya’nın Türk ürünlerine uyguladığı ambargo, yaş meyve ve sebze sektöründe en çok domates üreticisini vurdu. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne (TİM) bağlı Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre, Rusya’nın Türkiye’den yaş meyve sebze ihracatına yasak koyduğu 1 Ocak’tan 10 Mayıs’a kadarki süre içerisinde, geçen yılın aynı dönemine göre 85 milyon dolarlık ihracat kaybı oldu.

En büyük kayıp domateste görüldü. Geçen yıl bu dönemde elde edilen 197 milyon 934 bin dolarlık gelir, bu yıl yüzde 32,9 düşüşle 132 milyon 790 bin dolara geriledi. Yaş meyve sebze sektörü ihracatının en önemli bölgesi olan Batı Akdeniz’de, aynı dönemde yaşanan ihracat kaybı ise yüzde 26,8 olarak gerçekleşti. Geçen yıl 194 milyon dolar olan gelir bu yıl aynı dönemde 52 milyon dolar düşüşle 142 milyon dolarda kaldı. 

ALMANYA KURTARICI OLDU

Domates ihracatında ana pazarın Rusya olduğuna işaret eden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya’nın uyguladığı yasak nedeniyle fiyatlarda bir miktar gerileme olduğunu söyledi. Rusya’ya gönderilemeyen ürünlerin başka pazarlara kaydırıldığını dile getiren Satıcı, söz konusu ülkeden kaynaklanan kaybın alternatif pazarlarla karşılanmaya çalışıldığını anlattı. Bu yönde yürütülen çalışmalar sonucu en büyük artışın Almanya, Romanya, Ukrayna ve Belarus pazarlarında oluştuğunu dile getiren Satıcı, Antalya’nın sera ürünleri ihracatının haziran ayı sonuna kadar devam edeceğini de sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X