En az gelişmiş ülkelere rehberlik edecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Uluslararası Teknoloji Bankası’nın en az gelişmiş ülkelere bilimsel ve teknolojik iş birlikleri ile fikri mülkiyet altyapısı oluşturulması süreçlerinde rehberlik edeceğini söyledi. Genel merkezi Türkiye’de ola

En az gelişmiş ülkelere rehberlik edecek

Bakan Özlü, yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) önderliğinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinasyonunda, Türkiye’de kurulacak ‘Uluslararası Teknoloji Bankası’na yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Bankanın kurulum sürecinde, danışmanlık yapması ve önerilerde bulunması amacıyla ‘Yüksek Düzeyli Uzmanlar Paneli’ oluşturulduğunu ve bu kapsamda değerlendirme konferansları yapıldığını hatırlatan Özlü, ”Toplantılarda, Uluslararası Teknoloji Bankası’nın işleyiş ve yapılanmasına dair öneriler sunuldu ve bankanın Türkiye’de kurulması tavsiye edildi. 70. BM Genel Kurulu ile Uluslararası Teknoloji Bankası’nın Gebze’de kurulmasına karar verildi” dedi. Özlü, gelinen noktada BM Genel Kurulu’nun, en az gelişmiş ülkelerin bilim, teknoloji ve inovasyon kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefine yönelik, Uluslararası Teknoloji Bankası’nın Türkiye’de kurulmasını onayladığını ifade ederek, genel merkezi Türkiye’de olacak bankanın, faaliyetlerine gelecek yıl başlayacağını kaydetti.

48 ÜLKE BULUNUYOR

Özlü, yaklaşık yarısını Müslüman ülkelerin oluşturduğu en az gelişmiş ülkelere yönelik kurulacak Uluslararası Teknoloji Bankası ile TÜBİTAK’ın da bu ülkeler için gerçekleştirilecek çalışmalarda önemli rol oynayacağının altını çizdi. Uluslararası Teknoloji Bankası’nın iki temel ayaktan oluşmasının kararlaştırıldığına işaret eden Özlü, ”Bunlardan biri, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Destekleme Mekanizması, diğeri ise Fikri Mülkiyet Bankası olarak açıklanmıştır. Banka, bu mekanizmaları aracılığıyla sayısı 48’i bulan en az gelişmiş ülkelere bilimsel ve teknolojik iş birlikleri ile fikri mülkiyet altyapısı oluşturulması süreçlerinde rehberlik edecek. Uluslararası Teknoloji Bankası’nın gerçekleştireceği çalışmalarda, BM tarafından açıklanan ‘2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ odak noktası olacak” diye konuştu.

EN KRİTİK İŞLEVİ KAPASİTE GELİŞTİRME

Gebze’deki TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) kampüsünde kurulması planlanan Uluslararası Teknoloji Bankası’nın işleyişi hakkında da bilgi veren Bakan Özlü, şunları kaydetti:

 ”Uluslararası Teknoloji Bankası’nın en kritik işlevi, kapasite geliştirme olacak. Banka faaliyete geçtiğinde öncelikle en az gelişmiş ülkeler ‘ihtiyaç analizi’ yapılacak ve eksikleri doğrultusunda hizmet sunulacak. Söz konusu ülkelere bilim ve teknoloji politikalarının geliştirilmesi, uygulanması, yönetişim mekanizmalarının kurulması konusunda eğitim ve destek verilecek. Ülkelerin karşılaştıkları fikri mülkiyet engeline bankanın bileşenlerinden olan Fikri Mülkiyet veya Patent Bankası ile çözüm bulunacak.”

EN İDEAL MODEL OLACAK

Bankanın bir diğer işlevinin ise ‘uluslararası bilimsel yayınlara erişimin kolaylaştırılması’ olduğuna işaret eden Özlü, TÜBİTAK’ın bu süreçteki rolüne dikkat çekti. Söz konusu ülkeler ile ortak araştırmalar yapılması ve ihtiyaç duyulan konularda birlikte çalışılması gerektiğini ifade eden Bakan Özlü, ”Zaten TÜBİTAK bilimsel iş birliklerini fonluyor. İleride en ideal model bu olacak. Dünyadaki gelir adaletsizliğinin, kalkınma düzeylerindeki büyük farklılıkların azaltılması yönündeki bu önemli çabalara, Türkiye’nin de katkı vermesi en büyük amacımız” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X