En kötü geride kaldı

Türkiye’nin şoklara karşı büyük dayanıklılık gösterdiğini belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, ”TL’deki değer kaybı rekabetçi kıldı, jeopolitik risklerdeki azalma da olumlu yansıyacak, en kötü geride kaldı” dedi.

En kötü geride kaldı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin, tehditler azaldıkça hızla normalleşmeyi tamamlayacağını söyledi.
Şimşek, dün ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türk Lirası’ndaki değer kaybının enflasyonda belirleyici rol oynadığını ifade eden Şimşek, şirketlere yönelik bir çalışma içinde olduklarını bunun da ‘makro ihtiyati tedbir olarak’ adlandırıldığını söyledi.

”Şirketlerin döviz borçlu olmaları dışarıdaki en ufak bir gelişmeyi farklı fiyatlandırmasına yol açıyor. Sizin geliriniz hangi para türünden ise borçlanmanız da o para cinsinden olmalı” diyen Şimşek şu bilgileri verdi: ”Büyük şirketlerle ilgili veriler toplanıyor; 2 bin 118 şirket var.

Bu şirketler döviz borcunun yüzde 84’ünü oluşturuyor. Biz reel sektörümüze güveniyoruz. Biz onların önünü açmaya devam ediyoruz. Biz risk noktasında da önlemlerimizi almaya devam edeceğiz. Reel sektör için bir dijital yol haritası hazırladık, yakında açıklayacağız.”

TASARRUFLAR YETERSİZ

Türkiye’nin şoklara karşı büyük dayanıklılık gösterdiğine işaret eden Mehmet Şimşek, ”2010-17 döneminde yüzde 6,7 büyümüştür. Sıkıntıların en çok yansıdığı alan tabii ki kurdur, çünkü Türkiye’nin tasarrufları yetersiz.

Bütün gelişmeler kalıcı, uzun vadeli kaynak akışını olumsuz etkiledi, bu kura yansıyor” dedi. Şimşek, Türkiye için en kötünün geride kaldığının altını çizerek, ”Jeopolitik risklerde azalma olumlu yansıyacaktır. TL’deki değer kaybı rekabetçi kılmıştır. Türkiye tehditler azaldıkça hızla normalleşmeyi tamamlayacaktır” diye konuştu.

SIRTIMIZI BANKALARA DAYAYARAK GİDEMEYİZ

Bankacılık sektörünün sermaye yapısının güçlü, aktif kalitesinin yüksek olduğunu anlatan Başbakan Yardımcısı Şimşek, ‘Sırtımızı sadece bankacılık sistemine dayayarak gidemeyiz. O nedenle dikkat ederseniz son 2 yıldır sigortacılık sistemini, bireysel emeklilik sistemini nasıl geliştiririz diye çalışmalar yapıyoruz.

Altın tahvil ihracına başlıyoruz, arkasında Hazine var. Devletin bankası alıyor, topluyor. Altınlar evde atıl duracağına devlet, ‘getir bana emanet et, istediğin zaman sana emanetini geri veririm ama bu arada da nemalansın altın cinsinden bir getiri, bir kar elde et’ diyor.’

YÜKSEK ENFLASYONLA BÜYÜME OLMAZ

Şimşek, enflasyonun kontrol altına alınması, fiyat istikrarının sağlanmasının Türkiye’nin olmazsa olmazları arasında yer aldığına dikkati çekerek, enflasyonun yüksek seyrettiği yerde büyümenin olmayacağını vurguladı.

Gerek Gıda Komitesi gerek Merkez Bankası olarak yakın döneme kadar birçok adım attıklarının altını çizen Şimşek, enflasyonun yüzde 10’ların üzerine çıkmasında esas belirleyicinin kur şokları olduğunu kaydetti.

Şimşek, Türkiye’nin ara malı ve hammaddede ithalata bağımlı olduğunu ve bu durumun liradaki değer kaybını enflasyona doğrudan yansıttığını söyledi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X