En önemli engel kayıtdışılık

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, hayvancılık sektöründe istikrarın oluşturulması ve korunmasının önemli olduğunu söyledi.

En önemli engel kayıtdışılık

Sektördeki kayıt dışı üretime dikkat çeken Ilgaz, ‘Türkiye, geçmiş dönemlerde AB’nin ihracat yaptığı en büyük pazar ülke konumuna gelmişti. Doğru tarım politikalarının oluşturulması ve uygulanabilmesi için sağlıklı veriye sahip olunması gerekmektedir ve bu noktada kayıt dışılık en önemli engeldir” dedi.

KAYGI TAŞIYORUZ

Ilgaz, ithalatın koşullu olmasından dolayı ihtiyaca cevap verebilecek miktarda besilik hayvan getirilemediğini dile getirdi. Zeki Ilgaz, ‘İthalat açıldıktan sonra 2014 yılının son çeyreğinde 17 bin, 2015 yılı ilk 4 ayında ise yaklaşık 70 bin baş hayvan girişi olmuştur. Buna karşın Türkiye’nin dönemsel ihtiyacı 250 bin ile 400 bin civarıdır. Dolayısıyla ramazan ayı, turizm sezonu ve Kurban Bayramı düşünüldüğünde yurt dışından getirilecek hayvanların kesim ağırlığına yetişmeyeceği kaygısını taşımaktayız” diye konuştu.

KESİM AĞIRLIĞINA ULAŞMAMIŞ OLUYOR

Besilik hayvan ithalatı için izin verilen hayvanların 300 kilogramın altında olması gerektiğini ifade eden Ilgaz, bu kapsamda getirilen besilik danaların kesim ağırlığına (500-550 kilogram) gelene kadar besiye alındığını ve bu sürenin yaklaşık 200-250 gün sürdüğünü kaydetti. Ilgaz, ”Bu süre 5-6 aylık bir periyodu kapsamakta olduğundan ihtiyacımız olan bu dönemde henüz hayvanlar kesim ağırlığına ulaşmamış olduğu için kesilemeyeceklerdir’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X