‘Endüstri 4.0’ı kaçırmamalıyız’

“Üretimimizin yüzde 38’i düşük teknoloji ile gerçekleşiyor. TÜBİTAK tarafından çıkarılan sanayi karnemizde imalat sanayimizin görünüşü Endüstri 2.0 ile 3.0 arasında” diyen BUSİAD Başkanı Baylan, yeni döneme hazırlık çağrısı yaptı.

‘Endüstri 4.0’ı kaçırmamalıyız’

ASLIHAN AYDIN

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, sanayideki değişim ve gidişe bakıldığında Endüstri 4.0 ile karşılaşıldığını belirterek, ”Bu dönüşümün kaçırılması durumunda lojistik ve düşük iş gücü maliyetinden doğan avantajların kaybedilmesi söz konusu olabilir” dedi.

Bu yıl 15’incisi düzenlenen Kalite ve Başarı Sempozyumu ‘Yeni Hayat’ teması ile dün Almira Hotel’de başladı. BUSİAD ile Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Bursa Şubesi işbirliğinde gerçekleştirilen sempozyumda, yenilikçilik, girişimcilik, yükselen teknoloji, evrensel değerler, yaşam için sanat gibi konular ele alınıyor. Bugün de devam edecek etkinlik, Bursa Mükemmellik Ödül Töreni ile sonuçlanacak. Sempozyumun açılışında konuşan KalDer Bursa Şubesi Başkanı Erdal Elbay, sempozyumun temasını Yeni Hayat olarak belirlediklerini belirterek, “Dünyada teknolojinin, siyasetin, krizlerin, iklim değişikliklerinin ve göçlerin getirdiği yeni bir hayat var. Yeni hayatı tartışırken, binlerce yılda oluşan zengin kültürümüz, insan sevgimiz, dayanışma ruhumuz, farklılıklarla bir arada yaşama ve demokrasi bilincimiz bizlere rehber olacak” ifadelerini kullandı.

SÜRPRİZ FAKTÖRÜ KUVVETLENDİ

BUSİAD Başkanı Günal Baylan da, alışagelmiş düzenin değişmeye başladığını, önceki yıllarda belirsizliklerin etkilerinin daha çok ekonomiyle sınırlı kaldığını kaydetti. Son dönemde siyaset alanında da öngörülebilirliğin azaldığını ve ‘sürpriz’ faktörünün önemli ölçüde kuvvetlendiğini ifade eden Baylan şunları kaydetti: ”Gelir eşitsizliği giderek daha da derinleşiyor. Artan güvenlik kaygıları; gelişmiş ve zengin ülkelerde bile, marjinal ve aşırı sağcı partilerin ve popülist hareketlerin güçlenmesine yol açıyor. Kriz sonrası toparlanamayan dünya ekonomisinin düşük büyüme trendi, rekabetin acı yüzünü gösteriyor. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde bu durumdan payını biraz daha fazla alıyor.” 

AVANTAJLARI KAYBEDEBİLİRİZ

Günal Baylan, Türkiye’nin hammadde, enerji ve finans konularında dışa bağımlı olduğunu, enflasyon-cari açık ikileminde büyümeye çalıştığını kaydetti. İleri teknolojinin, ihracatın içinde yüzde 4 civarında olduğunu dile getiren Baylan, “Üretimimizin yüzde 38’i düşük teknoloji ile gerçekleşiyor. TÜBİTAK tarafından çıkarılan sanayi karnemizde imalat sanayimizin görünüşü Endüstri 2.0 ile 3.0 arasında. Bu görünümümüzün ardından dünya üzerinde sanayideki değişim ve gidişe bakarsak ‘Endüstri 4.0’la karşılaşıyoruz. Sanayideki bu dönüşüm gerçekleştiğinde önemli rekabet üstünlüğü sağlanacağı için ülkemizde bu dönüşümün kaçırılması durumunda lojistik ve düşük iş gücü maliyetinden doğan avantajların kaybedilmesi söz konusu olabilir” diye konuştu.

HİPER YETENEKLER ÖNE ÇIKACAK

KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı, toplumların çok önemli bir eşikten geçtiğinin altını çizerek, “Biz de ülke olarak rekabet anlamında güçlü, refah seviyesi yüksek bir toplum olmayı hedefliyorsak, bu yarışı kazanabilecek yetkinlikte olmalıyız” dedi. Geleceğin dünyasında otomatize olması mümkün olmayan insani yeteneklerin ön plana çıkacağını anlatan Pilavcı, iş dünyasında, sivil toplumda, devlette, uluslararası ilişkilerde, üniversitelerde, bu hiper yeteneklerin önem ve değer kazanmasını beklediğini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X