Enerjide dışa bağımlılık sancısı: ‘Zamlar arttıkça faturalara yansıyacak’

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Burak Özgen, “Elektrikteki fiyat artışlarının en büyük sebeplerinden bir tanesi bizim enerjideki dışa bağımlılığımız. Elektriğe yüzde 20 zam geldi doğal gazda da sanayide elektrik üreten tesislere yüzde 45’e yakın bir zam daha yapıldı. Enerjimizin yaklaşık yüzde 35’ini doğal gaz santrallerinden sağlıyoruz. Dolayısıyla bu zamlar arttıkça ister istemez faturalara yansıyacaktır” dedi…

Enerjide dışa bağımlılık sancısı: ‘Zamlar arttıkça faturalara yansıyacak’

Enerjideki fiyat artışları durdurulamıyor.

Dışa bağımlı olduğumuz sürece bu tarz tablolardan kurtulmamız çok mümkün gözükmüyor”

Sektördeki son gelişmeleri olay.com.tr yayınında değerlendiren TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Burak Özgen, “Elektrikteki fiyat artışlarının en büyük sebeplerinden bir tanesi bizim enerjideki dışa bağımlılığımız. Sonuçta küresel piyasalarda mali olarak sıkıntılar var o aşikar ama bizim kadar enerjide dışa bağımlı bir ülkede bu çok daha fazla derinden hissediliyor. Yılbaşında zaten çok fahiş elektrik zamları yapılmıştı. Uzun süreden beri bunun sancısını çekiyoruz. 1 Nisan itibarıyla da sanayiye yine yüzde 20’lik ciddi bir elektrik zammı yapıldı. Maalesef enerjide dışa bağımlı olduğumuz sürece bu tarz tablolardan kurtulmamız çok mümkün gözükmüyor. Bugün elektriğe yüzde 20 zam geldi doğal gazda da sanayide elektrik üreten tesislere yüzde 45’e yakın bir zam daha yapıldı. Enerjimizin yaklaşık yüzde 35’ini doğal gaz santrallerinden sağlıyoruz. Dolayısıyla bu zamlar arttıkça ister istemez faturalara yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

Sanayici maliyetlerini düşürmek için enerji güneş enerjisine yönelmeye başladı”

Başkan Özgen, “Sanayinin ham madde haricinde en büyük iki girdisi işçilik ve enerji. İşçilik girdilerinde de ciddi artışlar oldu, elektrik fiyatlarında da… Sanayici bu durumdan çok memnun değil. Alışverişe gittiğiniz zaman fiyatlarda inanılmaz derecede fahiş artışlar görüyorsunuz. Bir hafta, 10 gün arayla aynı fiyata da alamıyorsunuz. Sonuçta bu aslında sanayicinin de istediği bir şey değil. Çünkü onların da girdileri arttığı için çıktıları artıyor. Bu sefer tüketim azalıyor. Sanayici maliyetlerini düşürmek için enerji güneş enerjisine yönelmeye başladı son günlerde” dedi.

EPDK, dağıtım şirketlerine 32 kuruşa elektrik satıyor”

EPDK’nın bir açıklaması vardı. EPDK, dağıtım şirketlerine 32 kuruşa elektrik satıyor. Böyle bir gerçek var. 32 kuruşa sattığı elektrik hangi elektrik devletin kendi öz kaynaklarından, devlete ait santrallerin ürettiği elektrik. 32 kuruşa satıyor” şeklinde konuşan Burak Özgen, “Özel sektördeki elektriği kaça satıyor, onun da bu seneki ortalaması 1,5 lira civarında. Artarak devam ediyor, doğal gazda 2,5 lirayı buldu kilovatsaat cinsinden. Dolayısıyla biz aslında devlet imkanlarıyla yürütülen santrallerde çok daha düşük maliyetli enerjiyi halka arz edebiliriz. Bizim üretim alanında enerjimizin yaklaşık yüzde 80’i özel olduğu için maalesef bu konuda devlet desteği olmuyor. Bu işin üretim tarafı. Dağıtım tarafı da özel. Dağıtım şirketi de bir kar amacı güdüyor. 1 liraya aldığı bir ürünü vatandaşa 30 kuruşa devlet haricinde kimse sunmaz” görüşünü dile getirdi.

Güneş enerjisi yatırımlarındaki maliyet hangi sürede amorti ediliyor?

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Burak Özgen, sözlerini şöyle tamamladı:

Güneş enerjisi iki şekilde kurulabiliyor. Biri mevcut binaların çatılarına kurulma yöntemi. İkincisi dağıtım şirketine bağlı bir bölgedeki araziye kurma yöntemi. Özellikle organize sanayi bölgelerinde arazi yeri olmadığı için şu anda onunla ilgili bir sıkıntılı durum var. Yapmak istiyor güneş enerjisi, yetmiyor. Niye yetmiyor çünkü Bursa 6,7 saat ortalama güneşleniyor, fabrika 3 vardiya çalışıyor. Daha önceki dönemlerde mevcut anlaşma gücü kadar güneş enerjisi sistemi kurulabiliyordu şimdi iki katına çıkarıldı. Bir nebze nefes verdi ama bu kez çatılar yetmiyor. 2022 ocak ayına kadar yapılan güneş enerjisi yatırımlarının amorti süreleri 6 veya 7 yıl arasındaydı. 2022’nin ocak ayında gelen zamlardan sonra 3-4 yıla kadar düştü.”

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Burak Özgen’in açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X