‘Enflasyon hedefin üstünde kalacak’

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, yaptığı açıklamada enflasyon oranında yıllık olarak bir düşüş gerçekleşse de önümüzdeki dönemde temmuz ayında döviz kurunda yaşanan değer kayıplarının fiyatlara geçiş e

‘Enflasyon hedefin üstünde kalacak’

Baylan, ”Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit bırakarak değişikliğe gitmemiştir. Faiz oranlarının sabit tutulmasında, önceki ayda olduğu gibi küresel piyasalardaki belirsizliklerle gıda ve enerji fiyatlarındaki oynaklıkların etkili olduğu görülmektedir. Yıl sonunda yüzde 6,9 düzeyinde gerçekleşmesi beklenen enflasyon oranı ile yine yüzde 5’lik hedefin üzerinde kalınacağı kanaatindeyiz” dedi.

BÜYÜME PERFORMANSI ZAYIF

Baylan, kurdaki değer kaybının, artan siyasal ve jeo-politik belirsizliklerin orta vadede TL üzerindeki baskının devam edeceğine işaret ettiğini kaydetti. Baylan, ”TCMB, FED’in Eylül ayında olası bir faiz artırım kararına karşı, ağustos ayı içinde bir adım atılabileceğini belirtmiştir. Bu durum TCMB’nin faiz oranını yükselteceğine işaret etmektedir. Ekonominin büyüme performansının zayıf ve siyasal belirsizlik algısının yüksek olduğu bir konjonktürde FED etkisi ile faizlerin artışı, Türkiye ekonomisini büyüme-enflasyon arasında bir açmaz riski ile karşı karşıya bırakacaktır” diye konuştu.

İHRACATA DAYALI BÜYÜMELİYİZ

BUSİAD olarak 2015 yılının kayıp bir yıl olma riskinin yükseldiği ve uzun süredir ekonominin büyüme ile enflasyon arasında bir açmaza sıkışıp kaldığı düşüncesinde olduklarını dile getiren Baylan, son dönemde kurda yaşanan değer kaybının zayıf dış talep koşulları nedeniyle ihracat performansına olumsuz yansıdığını belirtti. Günal Baylan, ”Büyümemiz mevcut haliyle hem nicelik hem nitelik sorununa sahiptir. Büyümemizin ihracata dayalı olması ve iktisat politikalarının buna göre tasarlanması gerektiğini uzun süredir vurgulamaktayız” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X