‘Enflasyonda yüzde 7,5 yıl sonu hedefine ulaşılabilecek’

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, enflasyon rakamlarına ilişkin, “Dolar kurunun mevcut istikrarlı seyri ve petrol fiyatlarının ortalama 40 dolar civarında seyretmesi beklentileri altında, yüzde 7,5 yıl sonu hedefine ulaşılabilecektir.” dedi.

‘Enflasyonda yüzde 7,5 yıl sonu hedefine ulaşılabilecek’

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, mart ayı enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, enflasyonda son iki ayda azalma eğilimi kaydedildiğini belirterek, OVP (2016-2018) hedefinden sapmanın söz konusu olmadığını bildirdi.

Mart ayında TÜFE’nin beklentilerin (yüzde 0,65) altında kalarak yüzde 0,04 oranında azaldığını hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

“TÜFE yıllık artış hızı yüzde 7,46’ya gerilemiştir (beklenti yüzde 8,2). Son yedi ayın en düşük seviyesidir. Mart ayında gıda fiyatlarının yüzde 1,53 azalması bu gelişmede en önemli etken olmuştur. Gıda fiyatları aylık fiyat artışına 0,50 puan azalma yönünde katkı vermiştir. Ayrıca haberleşme fiyatları yüzde 0,10, eğlence-kültür sektöründe fiyatlar yüzde 0,28 azalmıştır. Yİ-ÜFE mart ayında yüzde 0,40 artmıştır, beklenti yüzde 0,9 artış idi. Yıllık Yİ-ÜFE artış hızı yüzde 3,8 ile son dokuz ayın en düşük seviyesidir. Yıl sonuna kadar olan dönemde dolar kurunun mevcut istikrarlı seyri, petrol fiyatlarının ortalama 40 dolar civarında seyretmesi, gıda fiyatlarının ortalamada yüzde 9 civarında artması varsayımları ve beklentileri altında OVP’de (2016-2018) yer alan yüzde 7,5 yıl sonu hedefine ulaşılabilecektir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X